Η αδελφή Χριστοφόρα ( Μαίρη Ροζοπούλου ) και η Αδελφή Θεοκλήτη κατά κόσμον Μαρία Γιακουμάρου.

Γράφει ο πατήρ Κυριάκος Μανέττας , κληρικός –εκπαιδευτικός , εφημέριος της Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών παν/μίου Αιγαίου Ρόδου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Σε διάστημα 20 ημερών κοιμήθηκαν δύο αδελφές Μοναχές που υπηρέτησαν πολλά χρόνια στη Ρόδο , στο ορφανοτροφείο θηλέων , παράρτημα της Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου της Πάτμου .Αποτελούν την τελευταία σειρά των ελαχίστων που απέμειναν , τη ς παλιάς γενιάς , μιας παλιάς στόφας Μοναζουσών σε εποχές δύσκολες με πολύ έργο και μεγάλη προσφορά .

Πρόκειται για τη γνωστή μουσικοδιδάσκαλο , τη γνωστή στην κοινωνία της Ρόδου Μαίρη Ροζοπούλου , που είχε το σχήμα Μοναχής σαν Χριστοφόρα από τον άγιο πνευματικό τους Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου .

Η Αδελφή Χριστοφόρα από την Αθήνα μένει ορφανή σε ηλικία 2 χρονών από μητέρα και την αναλαμβάνει η γιαγιά της μέχρι τα 13 της χρόνια όπου πέθανε .Από αυτή την ηλικία έρχεται στη Ρόδο , στο ορφανοτροφείο θηλέων και παραμένει για πολλά χρόνια μέχρι το 1985 .Μετά την απελευθέρωση της Δωδ/νήσου ήταν δύσκολο να σπουδάσεις . Επειδή είχε όμως έφεση στην μουσική την βοηθάει η πατρική αγάπη και στοργή του Άρχοντα και Ευγενούς Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού .Η πρώτη γυναίκα μουσικός με πανεπιστημιακή κατάρτιση η Μαίρη Ροζοπούλου , με φιλομοναχική πορεία , κατόρθωνε να κάνει θαύματα στην μουσική στην Ρόδο .

Στις δόξες του τότε το ορφανοτροφείο θηλέων με τη θρυλική δασκάλα Εμμέλεια Νικολαϊδου , την Μητέρα Μοναχή των ορφανών . Παραστάσεις , χορωδίες , γιορτές , εκδηλώσεις με μαέστρο την Μαίρη Ροζοπούλου . Υπηρέτησε στο Καζούλειο θηλέων Λύκειο Ρόδου , σε άλλα σχολεία και στην παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου .Συνδέθηκε πνευματικά με τον Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό και τον λαμπρό , αξέχαστο και αναντικατάστατο Πρωτοσύγκελλο Αλέξανδρο Θεοδωρακόπουλο .

Από το 1985 κατέληξε στην Μητρόπολη Φθιώτιδας και στην ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου . Υπήρξε Ηγουμένη με άλλες τρεις Μοναχές .Τιμήθηκε και στην κηδεία της ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών , με κληρικούς , Μοναχές και κόσμο την οδήγησαν στην τελευταία της κατοικία .Πλήρης ημερών σε ηλικία 90 ετών .

Η αείμνηστη αδελφή Θεοκλήτη , Πάτμια στην καταγωγή , κατά κόσμον Μαρία Γιακουμάρου , υπήρξε από τις πρώτες Μοναχές που πήραν απόσπαση από την Πάτμο στη Ρόδο . Μαζί με την αδελφή Εμμέλεια Νικολαϊδου , τις Μοναχές Αγαθαγγέλη, Αμφιλοχία, Συγκλητική, Μακρίνα,Φιλοθέη , τις αείμνηστες , και τις Μοναχές Ξένη , Θεολογία, Ευφημία, Αθανασία, Θεοδώρα εν ζωή , εργάστηκαν στο ίδρυμα νυχθημερόν , σαν παιδονόμοι , στην φύλαξη , στην ανατροφή , στη διακονία του ιερού Ναού της Αγίας Ειρήνης σε μνημόσυνα , σε Ακολουθίες .
Η αδελφή Θεοκλήτη με αριστοκρατικό παράστημα ήταν χρυσοχέρα .Κεντήματα , ραψίματα ,σε άμφια , σε καλύματα , τον μοναδικό στολισμό του Επιταφίου , για τον οποίο ξημερωνόταν κάθε Μ .Πέμπτη .Τα κεντήματα της Πατμιακής τέχνης τα έφτιαχνε άριστα .Επίσης τους σταυρούς και τα Βάγια εκατοντάδες για την Κυριακή των Βαϊων .Η πολύχρονη προσφορά της στο ίδρυμα , στα παιδιά της Μονής της Μετανοίας της ακόμα και στο οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο πήγε πολλές φορές με άλλες μοναχές . Στην Μονή Μπαλουκλή της Ζωοδόχου Πηγής επί αρκετά χρόνια για 3και 6 μήνες όπου διακονούσε τη Μονή και συντηρούσε τις Στολές και τα εργόχειρα του Πατριαρχείου .
Αγάπησε και συνεργάστηκε με τον άρχοντα Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό , τον Πρωτοσύγκελλο Αλέξανδρο Θεοδωρακόπουλο και τους τιμούσε ιδιαίτερα .Επίσης τον Γέροντά της Θεόκλητο Διονυσιάτη , τον λόγιο , συγγραφέα Μοναχό .
Κοιμήθηκε στη Μονή της Μετανοίας της στην Πάτμο όπου γηροκομήθηκε για αρκετά χρόνια με προβλήματα υγείας .Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 ενταφιάστηκε σε μεγάλη ηλικία .
Τιμής ένεκεν , σαν εφημέριος του παν/κού ναϋδρίου της Αγίας Ειρήνης –Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου , την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 10 το πρωί θα τελέσουμε στην μνήμη της και των υπολοίπων μοναζουσών που κοιμήθηκαν ιερό μνημόσυνο στη Θεία Λειτουργία .Τις γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια και έχω αναμνήσεις πολλών και ωραίων χρόνων .Θα λειτουργήσει ο π . Αθανάσιος Καμπούρης που υπηρετεί στον Άγιο Στέφανο Πτολεμαϊδας και ασχολείται με την υγεία .Θα κάνει και επίκαιρο κήρυγμα .
Ας είναι αιωνία η μνήμη των δύο μοναζουσών που υπηρέτησαν με πολλή αγάπη το νησί μας .

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.