Κοίμηση της Θεοτόκου: Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται λαμπρά σε όλη τη χώρα μας με διάφορα έθιμα και πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις και είναι μία από τις επίσημες αργίες του κράτους μας. Η γιορτή αφιερωμένη στην Παναγία συνοδεύεται από αυστηρή νηστεία από την πρώτη έως και τις δεκατέσσερις Αυγούστου κατά την οποία πολλοί πιστοί νηστεύουν και το λάδι προς τιμή της Θεοτόκου, ενώ στο διάστημα αυτό η εκκλησία μας δεν πραγματοποιεί το μυστήριο του γάμου.

Κοίμηση της Θεοτόκου: Η μεγάλη γιορτή της Παναγίας – Δεκαπενταύγουστος

Όταν η Θεοτόκος έμαθε από το Θεό για το θάνατο της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να προετοιμαστεί, αφού χάρισε τα πράγματα της σε δύο γειτόνισσες της. Έπειτα ενημέρωσε τους Αποστόλους να είναι προετοιμασμένοι για αυτό που θα ακολουθήσει.

Η κοίμηση της Θεοτόκου έγινε στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο έμενε η Παναγία. Μετά το θάνατο της οι Απόστολοι την μετέφεραν στο κήπο της Γεσθημανής όπου και την έθαψαν. Φανατικοί Ιουδαίοι λέγεται κατά την παράδοση ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά της αλλά τυφλώθηκαν.

Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει στην ενσώματη ανάληψη της Θεοτόκου ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει ότι πρώτα έγινε η Κοίμηση της, δηλαδή πρώτα έγινε πραγματικός θάνατος κατά τον οποίο το σώμα αποχωρίζεται την ψυχή και στη συνέχεια η μετάσταση, ανάσταση και ανάληψη κοντά στον Υιόν της.

Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν γραμμένα κείμενα στην Καινή Διαθήκη. Ότι γνωρίζουμε προέρχεται από διηγήσεις ανδρών της εκκλησίας, όπως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου αλλά και από τροπάρια και ύμνους της εκκλησίας.

Ποιοι γιορτάζουν το Δεκαπενταύγουστο;

Στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της μεγάλης μας γιορτής για την Κοίμηση της Θεοτόκου θυμηθείτε να ευχηθείτε χρόνια πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα που έχουν την ονομαστική τους εορτή και είναι πολλοί!

  • Παναγιώτη, Παναγής, Πανάγος, Παναγιώτα, Παναγιούλα, Παναγούλα,
  • Δέσποινα, Δέσπω, Πέπη, Ζέπω
  • Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μάρω, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαρούλα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μάριος, Μαριάντζελα, Μαρινέλα
  • Γεσθημανή
  • Θεοτόκης, Θεοτοκία
  • Ελώνα, Ελόνα
  • Κρυστάλλω, Κρυσταλία,
  • Σιμέλα, Συμέλα, Σουμελά

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.