ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ: Η Αγία Άννα, η οποία αξιώθηκε να γίνει η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Το εξελληνισμένο όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα που σημαίνει «εύνοια, χάρη». Το παράξενο είναι ότι στην Αγία Γραφή δεν έχουμε κάποια αναφορά αναλυτική για τους γονείς της Θεοτόκου, ό,τι ξέρουμε το γνωρίζουμε από την Ιερά Παράδοση. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και ιεράτευε την εποχή της βασιλείας της Κλεοπάτρας.

Κοίμηση της Αγίας Άννας Μητέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου – Γιορτή στις 25 Ιουλίου

Τη δε μητέρα της, την έλεγαν Μαρία. Η Αγία Άννα είχε επίσης δύο άλλες αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβή.

Η πρώτη αδελφή της Μαρία είχε κόρη τη Σαλώμη την μαία, η δε δεύτερη αδελφή της Σοβή είχε κόρη την Ελισάβετ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι και οι δύο αδελφές της Αγίας Άννας παντρεύτηκαν στη Βηθλεέμ.

Η Αγία Άννα από την άλλη παντρεύτηκε στη Γαλιλαία τον Δίκαιο και Προπάτορα Ιωακείμ και απέκτησαν σε ώριμη ηλικία και ύστερα από πολύ προσευχή, υπομονή και ταπείνωση, την Παρθένο Μαρία.

Όταν η Αγία Αννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στον Θεό, αυτή πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς.

Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στον Θεό τη δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά.

Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι «οι δίκαιοι εις ζωήν αιώνιο απελεύσονται» (Ματθ. κε’ 46).

Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια.

Στην ιστορική μας αναφορά για το πρόσωπο της Αγίας Άννης, αξίζει να αναφέρουμε ότι τον 6ο αιώνα και συγκεκριμένα περί το 550 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έκτισε στην Κωνσταντινούπολη περικαλλή Ναό προς τιμήν της Προμήτορος.

Άξιο αναφοράς είναι ότι στην Αγιορείτικη Σκήτη της Αγίας Άννης στα Κατουνάκια, υπάρχει τμήμα του θαυματουργού Λειψάνου της, μέσω του οποίου χιλιάδες θαύματα έχουν επιτελεστεί, θεραπείας αλλά και τεκνογονίας άτεκνων ζευγαριών, που στέλνουν τα ονόματα με επιστολές και τηλεφωνικά στους πατέρες της Σκήτης για μνημόνευση.

Στα Ιεροσόλυμα επίσης σώζεται το σπίτι και ο τάφος των Θεοπατόρων, το οποίο έχει γίνει πλέον Μοναστήρι.

Πέρα όμως από τον βίο, τα ιστορικά στοιχεία και τα θαύματα της Αγίας Άννης, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει Ιερά Ακολουθία της Εκκλησίας μας καθώς και στα Μυστήρια, που πριν από τη μνήμη των Αγίων της ημέρας, στην Απόλυση, να μην μνημονεύονται πάντα οι Θεοπάτορες :

«των αγίων καί δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Αννης…», αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξέχουσα θέση και τιμή της Εκκλησίας μας, για Εκείνους που μεγάλωσαν, ανέθρεψαν και προσέφεραν την Παναγία μας στον Ναό Του Θεού, για να γίνει το σκεύος εκλογής το οποίο επέλεξε ο Θεός, ώστε να σαρκωθεί στη γη!

Επίσης άλλο συμπέρασμα στο οποίο κάποιος μπορεί να καταλήξει από τη μνήμη της Αγίας Άννης, είναι ο σεβασμός και η αγάπη γι’ αυτό που ονομάζουμε σήμερα Τρίτη ηλικία.

Τα λεγόμενα Γηρατειά τα οποία δεν είναι για να παροπλίζονται και να απομονώνονται εκτός οικογένειας σε κάποιο Ίδρυμα, αλλά για να νιώθουν τη φροντίδα, τον σεβασμό και την αγάπη μας από κοντά, διότι χρωστάμε πολλά σε αυτά τα ροζιασμένα και τρεμάμενα λόγω ηλικίας χέρια!

Οι Θεοπάτορες εικονίζονται πάντα ηλικιωμένοι στις εικόνες και στις Αγιογραφίες της Εκκλησίας μας, αλλά έχουν και αυτή τη νεανικότητα της αγιότητος, την οποία αντλούν τόσο από τον αγιασμένο βίο τους, όσο και από τον καρπό του γάμου τους, τη Θεοτόκο Μαρία.

Ενα άλλο βασικό συμπέρασμα από τον βίο της Αγίας Άννης, είναι ότι ενώ αξιώθηκαν να φέρουν την Παναγία μας σε πολύ μεγάλη ηλικία, ενώ ταπεινώθηκαν από το όνειδος της ατεκνίας του κοινωνικού τους περιβάλλοντος τόσα χρόνια, όταν τελικά απέκτησαν το παιδί, δεν το κράτησαν ως κτήμα τους, αλλά αναγνωρίζοντας ότι είναι προϊόν και καρπός της χάρης Του Θεού, το αντιπροσέφεραν στνο Ναό Του Θεού σε ηλικία 3 ετών.

Οπως σφίχτηκε η καρδιά του Αβραάμ όταν καλέστηκε να θυσιάσει τον Ισαάκ, έτσι πρέπει να ήταν και η καρδιά των Θεοπατόρων όταν προσέφεραν την Παναγία, αλλά εκπλήρωσαν από την άλλη πρόθυμα την δοξολογική τους αναφορά, γνωρίζοντας ότι δεν είναι ένα απλό κορίτσι, αλλά αυτή που θα γίνει η μητέρα Του Θεού.

Η κοίμηση της Αγίας Άννης είναι ένα γεγονός όχι για να θρηνήσουμε, αλλά για να πάρουμε ελπίδα για την αναστάσιμη και σωτήρια προοπτική μας· το οποίο και η ίδια πρεσβεύει, τόσο για τον εγγονό και Θεό της Χριστό, όσο και παρακαλεί την κόρη της αλλά και μητέρα της -όπως και για όλους μας- Παναγία! Ας έχουμε τις πρεσβείες της και εμείς! Αμήν!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.