Με ευλάβεια και μέσα σε κλίμα Πνευματικής κατάνυξης τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί την εορτή της ιερής μνήμης του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Κιλκίς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.

“Σήμερα η πόλη μας χαίρει και λαμπροφορεί για την εορτή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού. Σήμερα η πόλις του Κιλκίς καμαρώνει τον νεόδμητο και περικκαλή Ιερό Ναό των Αγίων Νικολάου και Βασιλείου και αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής ο κάθε πιστός που παραβρίσκεται στην λατρευτική μας σύναξη, διότι χαιρόμαστε και τη σωματική παρουσία του Αγίου Νικολάου με το απότμημα του Ιερού του Λειψάνου, το οποίο και έχει εναποθετηθεί στην είσοδο του Ναού και θα παραμείνει έως και αύριο το απόγευμα προς ευλογία της Ενορίας και της πόλεώς μας” είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς.

“…Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ο Άγιος Νικόλαος χαρακτηρίζεται Κανόνας Πίστεως. Είναι πολύ σημαντικό να προβληματιστούμε πάνω σε αυτόν τον κανόνα της πίστεως, ο οποίος πρέπει να διέπει και να χαρακτηρίζει τη ζωή μας. Ο Άγιος Νικόλαος έκανε πράξη αυτό που καλεί η Εκκλησία μας να πράττουμε: Ορθοδοξία και Ορθοπραξία. Αυτά που πίστευε, αυτά που κήρυττε, αυτά και έπραττε! Με οποιοδήποτε κόστος στη ζωή του υπερασπίστηκε το δογματικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, φιλανθρωπικό έργο της ποιμαντικής του ευαισθησίας και το υπερασπίστηκε εφαρμόζοντας τον λόγο του Χριστού.

Ας αναλογιστούμε σήμερα, εμείς τα πιστά μέλη της Εκκλησίας πόσο λειτουργούμε ως Κανόνας Πίστεως. Επί παραδείγματι παλαιότερα τα παιδιά στη Β’ Δημοτικού γνώριζαν το “Πάτερ ημών” και στην Ε’ Δημοτικού το “Πιστεύω”, εάν σήμερα δεν διδάσκοντο στο Σχολείο, οφείλουμε εμείς, τα πιστά μέλη της Εκκλησίας, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, να λειτουργούμε ως κανόνες πίστεως, να τους μεταδίδουμε τον Χριστό, να μαθαίνουμε την Κυριακή προσευχή και το Σύμβολο της Πίστεως, να μαθαίνουν τη γλώσσα του Ευαγγελίου, να ζουν μέσα στο χώρο της Εκκλησίας ώστε να αντλούν τη χάρη και την ενέργεια του Παναγίου Πνεύματος από τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας” ανέφερε και πρόσθεσε:

“Σήμερα οφείλουμε στα παιδιά μας να τους δίνουμε πρότυπα τις ζωές των Αγίων και εν προκειμένω του Αγίου Νικολάου, να μην είναι το κινητό τηλέφωνο η απασχόληση του παιδιού στη διάρκεια της ημέρας και πριν τον ύπνο αλλά να είναι οι ιστορίες από την Αγία Γραφή και οι βίοι των Αγίων, εις τρόπον ώστε να παιδιά να εμπνέονται από χαρισματικές και προβεβλημένες προσωπικότητες, από προσωπικότητες ολοκληρωμένες, με σοφία, σύνεση και φως Θεού, όπως ο Άγιος Νικόλαος.

Τότε και εμείς θα εφαρμόζουμε τον κανόνα της πίστεως αλλά και τα παιδιά μας που θα μάθουν να ορθοπρακτούν. Από μικρή ηλικία τα παιδιά μας οδηγούνται και καλώς στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, στην ενασχόληση με αθλήματα, με μουσικά όργανα, και με άλλες δραστηριότητες στις οποίες και επιδεικνύουν τις δεξιότητές τους.

Κατά τον ίδιο τρόπο επειδή δεν ντρεπόμαστε αλλά είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, θα πρέπει τα παιδιά μας από νωρίς να έρχονται σε επαφή με τις ζωές των Αγίων με τον τρόπο της ζωής της Εκκλησίας, με τη δύναμη της προσευχής ώστε να μάθουν να προσεύχονται και να αποκτήσουν εμπειρίες προσευχής, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι κατά την εξέλιξή τους.

Η εποχή μας είναι η εποχή της εξειδίκευσης, σε μία εποχή που όλοι εξειδικεύονται με μεταπτυχιακά και διδακτορικά πτυχία, σε μία εποχή που όλοι μαθητεύουν δίπλα σε έμπειρους τεχνίτες για να λάβουν την εξειδικευμένη γνώση τους, σε αυτήν την εποχή μας που είναι παράλληλα εποχή αποϊεροποιήσεως, δικαιωματισμών και παραθεωρήσεως των παραδοσιακών αξιών, ας προσπαθήσουμε να εξειδικευτούμε στη ζωή του Χριστού, διά της προσευχής και της συμμετοχής μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, διά της μελέτης και της εφαρμογής των Λόγων του Ευαγγελίου, εις τρόπον ώστε να λάβουμε χάρη από τον Άγιο Νικόλαο, και να γινόμαστε κατά το δυνατόν κανόνας πίστεως στη ζωή μας…”!

Στην ακολουθία του Εσπερινού μετείχαν προσευχητικώς ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς κ. Ιωάννης Χατζηποαστόλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής ν. Κιλκίς κ. Δημήτριος Μικρός, εκπρόσωποι της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” και πλήθος ευλαβών πιστών, ενοριτών και προσκυνητών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.