«Ὀρθρίσωμεν ὄρθρου βαθέος, καὶ ἀντὶ μύρου τὸν ὕμνον προσοίσωμεν τῷ Δεσπότη, καὶ Χριστόν ὀψόμεθα, δικαιοσύνης Ήλιον, πᾶσι ζωὴν ἀνατέλλοντα».

Στις υπέροχες καταβασίες που θα ακουστούν σε λίγο στον αναστάσιμο όρθρο απευθύνεται και πάλι πρόσκληση προς όλες τις διψώσες δια αθανασίαν ψυχές, να πλησιάσουν και να ζήσουν τον Ήλιο της δικαιοσύνης.
Ήδη προαισθανόμεθα την χαράν της Αναστάσεως η οποία είναι και φως και ζωή αιώνιος και ατελεύτητος και η οποία αναμφισβήτητα δεν μπορεί να συγκριθεί με το μερικό ή ολικό σκότος που διακατέχει την ανθρωπότητα. Αυτό το σκότος που ήρθε να διαλύσει ολοσχερώς ο του Θεού Θεός Λόγος και να χαρίσει το φως που θα φωτίσει πάντας ημάς «του έν σκότει και σκιά θανάτου καθημένους».
Αμέτοχη φωτός και πάλιν δεν μπορεί να μείνει η μητέρα του Θεού και μητέρα του φωτός, δια την οποίαν ο ιερός υμνωδός συστελλόμενος φόβω αλλά και υπερηφανεία ξεχωριστή κραυγάζει και λέγει: «Γέγονεν η κοιλία σου αγία τράπεζα, έχουσα τον ουράνιον άρτον, εξ ού πας ο τρώγων, ου θνήσκει, ως έφησεν ο του παντός Θεογεννήτορ τροφεύς». Ιδού και μια ακόμη ηχηρά και βροντόφωνος απάντηση η οποία δίδεται εις τους αμφισβητούντας και παλλινοδούντας ανθρώπους προκειμένου να αντιληφθούν το μεγαλείον της κυρίας Θεοτόκου και Αυτόν που έφερε εις τον κόσμον, είναι ο μονογενής Υϊός και Λόγος του Θεού, ο Αναστάς εκ νεκρών και παρέχων τοις πάσι το μέγα έλεος .
Αυτή η δόξα της Αναστάσεως, η λαμπρύνασα την οικουμένην ολόκληρον, ευχόμεθα να λαμπρύνει και να χαριτώνει τις καρδιές όλων μας και του καθενός ξεχωριστά, ώστε να συγχαρούμε, να συνεορτάσουμε και να συμπανηγυρίσουμε το μέγα γεγονός της θείας Αναστάσεως η οποία θα σημάνει κατευθείαν και τη δική μας Ανάσταση ως και την Ανάσταση όλων των καθημένων εν φόβω και σκιά θανάτου.

Χριστός Ανέστη αδελφοί μου, πατέρες και παιδιά μου.
Χριστός Ανέστη και η χαρά της ζωής και της αλήθειας να πλημμυρίσει τις καρδιές όλων μας και όλου του κόσμου και να εκδιώξει μακράν κάθε ίχνος θανάτου, σκότους, φόβου και αποστασίας από το ΦΩΣ της ΖΩΗΣ.

Με πολλές Αναστάσιμες Πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης

† Ο Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.