Ξεκίνησε τελικά η διαδικασία πίστωσης των λογαριασµών των παραγωγών µε την προκαταβολή (70%) των προγραµµάτων, με την αρχή να γίνεται από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου, με τα Νιτρικά. Τα ποσά είναι διαθέσιμα προς ανάληψη από τους δικαιούχους του Μέτρου της Απονιτροποίησης από τα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, με τις υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθούν τα επόμενα 24ωρα, όπως γίνεται πάντα.

Διαθέσιμη για ανάληψη στους λογαριασμούς η προκαταβολή Νιτρικών, συνέχεια πληρωμών σταδιακά με Βιολογικά

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 2 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία πίστωσης της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων 2022 στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την εκκαθάριση των φακέλων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρώτοι πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων Απονιτροποίησης της Θεσσαλίας και του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου είχαν πιστωθεί 27 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews.

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας, με τους δικαιούχους των Μέτρων 10 και 11 (Βιολογική Γεωργία, Βιολογική κτηνοτροφία και Μελισσοκομία, Κομφούζιο, Αμπελώνας Θήρας, κλπ) να μπορούν να δουν το υπολογισμένο ποσό πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη πλατφόρμα του Gov.gr.

Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής προηραμμάτων να γίνει όπως κάθε χρονιά στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η μεταρρύθμιση της μεταφοράς όλων των πληρωμών στο Gov.gr συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί με την καταβολή της εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος και της Εξισωτικής πριν τις γιορτές.

Αν και οι εντολές πληρωμής είχαν φύγει ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, οι πιστώσεις καθυστέρησαν. Αιτία, κάποιες αντιστάσεις µηχανισµών που επιχείρησαν να κρατήσουν παραπίσω τη διαδικασία για αλλότρια των παραγωγών συµφέροντα, προκαλώντας την αγανάκτηση των δικαιούχων, αφού αυτοί ήταν και οι µόνοι που επί τοις ουσίας ζηµιώθηκαν. Ωστόσο, αυτές τις µέρες και µέχρι τις αρχές της ερχόµενης εβδοµάδας πιστώνονται 283,5 εκατ. ευρώ σε 78.000 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 270 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα Βιολογικά και την Απονιτροποίηση και τα υπόλοιπα 13,5 εκατ. ευρώ αφορούν Κοµφούζιο, Αυτόχθονες Φυλές, Αµπελώνα Θήρας και Ελαιώνα Άµφισσας.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.