«Δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει Διορθόδοξη Σύναξη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων» λέει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr κάνει παρέμβαση στο ζήτημα και προσθέσει: «Τις συνάξεις της Ορθοδοξίας τις αποφασίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Ο Μητροπολίτης Κιέβου κάνοντας παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει με την οργάνωση Διορθόδοξης Σύναξης στο Αμμάν από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων αποκαλύπτει επίσης οτι «ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έλαβε την πρωτοβουλία για οργάνωση σύναξης υπό την επίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο συνεχίζει να μας πολεμά». Και ξεκαθαρίζει ότι «τις συνάξεις της Ορθοδοξίας τις αποφασίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν έχει δικαίωμα να τις συγκαλεί. Και αυτό το βλέπουμε και από την απάντηση που του έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έλαβε την πρωτοβουλία για οργάνωση σύναξης υπό την επίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο συνεχίζει να μας πολεμά. Βεβαίως μία τέτοια σύναξη δεν είναι πραγματοποιήσιμη αφού θα πρέπει να παρίσταται και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, και αυτό αναφέρεται στον Τόμο της Αυτοκεφαλίας που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν γίνεται να συζητάμε το ουκρανικό ζήτημα χωρίς την Ουκρανία».

Ο Mητροπολίτης Επιφάνιος λέει χαρακτηριστικά: «Τώρα το ρωσικό κράτος στο πρόσωπο της Ρώσικης Εκκλησίας κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την εξέλιξη μας. Το βλέπουμε στις κινήσεις που γίνονται να εμποδιστεί η αναγνώριση και από άλλες Εκκλησίες από ανάγκη άλλων Εκκλησιών και οι άλλες εκκλησίες το μαρτυρούν τώρα. Αλλά παρόλες τις πιέσεις που εξασκούνται η αλήθεια νικά. Δεν θέλουμε κάτι ακατόρθωτο. Θέλουμε δικό μας ανεξάρτητο κράτος και δική μας ανεξάρτητη τοπική αυτοκέφαλη Εκκλησία όπως η Ελλάδα έχει τη δική της Εκκλησίας αυτό επιδιώκουμε και εμείς».

Σε αυτό το κλίμα έντασης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φαίνεται οτι προχωρά στην πραγματοποίηση της σύναξης στο Αμμάν το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, με πιθανότερη ημερομηνία τις ημέρες μεταξύ 26 και 27 Φεβρουαρίου. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων σύμφωνα με πληροφορίες εμμένει στην θέση του για την σύναξη παρά τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και στον αντίποδα η Εκκλησία της Ρωσίας επαναλαμβάνει οτι οι ηγέτες των Ορθοδόξων Εκκλησιών σκοπεύουν να μεταβούν στο Αμμάν στα τέλη Φεβρουαρίου για να συζητήσουν την κατάσταση γύρω από τη δημιουργία της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας . Το Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο, Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έγινε δεκτή από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ενημέρωσαν τον Παναγιώτατο και τους Συνοδικούς Ιεράρχες για την πρωτοβουλία του Πατριάρχου τους να συγκαλέσει συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Αμμάν, θέμα, επί του οποίου διεξήχθη μακρά συνομιλία.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.