ΤΕΕΣ: Την παραμονή της εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της κωμοπόλεως Πεσκόφκα (στον δήμο Μπουτσάν της περιφέρειας Κιέβου) Βλαδίμηρος Λουτσκόφ με την υποστήριξη των τοπικών δημοτικών συμβούλων και επιθετικά διακείμενων ακτιβιστών απέκλεισε την πρόσβαση και στους δύο ναούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο χωριό, του Αγίου Αποστόλου Ιωάννη του Θεολόγου και του Οσίου Σεραφείμ του Σαρόφ.

Συνεπώς, οι πιστοί στερήθηκαν τη δυνατότητα να εορτάσουν την Λαμπρά του Χριστού Ανάσταση όχι μόνον στους δικούς τους ναούς, αλλά ακόμη και στον αύλειο χώρο των ναών αυτών.

Όπως περιέγραψε στο Ενημερωτικό Μορφωτικό Τμήμα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο εφημέριος του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου πρωθιερέας Γεώργιος Πουστοβίτ, αυτός ο ναός υφαρπάχθηκε με τη μέθοδο της εξαπάτησης από τον πρόεδρο της εδαφικής κοινότητας ήδη από το Μέγα Σάββατο.

Κατά τα λεγόμενά του ο Βλαδίμηρος Λουτσκόφ με τους υφισταμένους του, δημοτικούς συμβούλους και «ακτιβιστές» προσήλθαν εκείνη την ημέρα στον ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και «άρχισαν να μετεγγράφουν τον ναό στην “Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, όμως είχε εκ των προτέρων κληθεί η αστυνομία, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 50 ενορίτες μας και δήθεν κατέληξαν σε συμφωνία ότι θα αφήσουν να τελέσουμε την αναστάσιμη ακολουθία και μετά το Πάσχα θα επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα». «Όταν όμως οι άνθρωποί μας σταδιακά άρχισαν να αποχωρούν», συνέχισε ο εφημέριος, «ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επανήλθε με επιθετικά διακείμενους ακτιβιστές της περιοχής, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μέλη της λεγόμενης εδαφικής άμυνας και κατέλαβαν τον ναό. Κρέμασαν στην είσοδο αλυσίδα με κλειδαριές, με έδιωξαν από τον αύλειο χώρο και μας απείλησαν με σωματική εξόντωση μαζί με τους ενορίτες, οι οποίοι στάθηκαν να υπερασπισθούν τον ναό».

Όπως επεσήμανε ο κληρικός, ανήμερα του Πάσχα, όταν ο ίδιος μαζί με ενορίτες προσήλθε για να κάνει την εόρτια ιερά ακολουθία, αν όχι στον ναό, τουλάχιστον στον αύλειο χώρο, ο Βλαδίμηρος Λουτσκόφ τους το αρνήθηκε, απειλώντας με «αιματοχυσία» σε περίπτωση που προσπαθήσουν να εισέλθουν στον ναό.

Δεν άφησε ο αξιωματούχος τους πιστούς να μπουν και στον δεύτερο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στον χώρο της κωμοπόλεως, που είναι αφιερωμένος στον Όσιο Σεραφείμ του Σαρόφ.

«Εκεί επίσης συγκεντρώθηκαν οι ίδιοι ακτιβιστές με επικεφαλής τον πρόεδρο στις 5 η ώρα ξημερώματα του Πάσχα. Κλείδωσαν τις πύλες και τον ναό, απαγόρευσαν στον ιερέα να τελέσει την ακολουθία. Όταν οι άνθρωποι το πρωί προσέρχονταν στον ναό με καλάθια, ο ίδιος ο πρόεδρος στεκόταν στη θύρα, μη επιτρέποντας σε κανέναν την είσοδο και προτείνοντας να τους μεταφέρει στον “ιερέα” από την “Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, καθώς πέρυσι στο χωριό κτίσθηκε ναός αυτής της δομής. Όμως οι άνθρωποι απλώς έστρεφαν τα νώτα τους και έφευγαν λέγοντας: “Μας αναπαύει ο δικός μας παππούλης και δεν πάμε πουθενά”. Συνεπώς, οι πιστοί στο χωριό μας έμειναν με ανευλόγητα τα αναστάσιμα καλάθια», διηγήθηκε ο ιερέας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πατρός Γεωργίου, αυτά τα γεγονότα συνοδεύονταν από εκφοβισμό των ενοριτών και απειλές κατά του ιερέα: «Δεν μένω στην κωμόπολή μου, αλλά υπηρετώ την ενορία εδώ και 28 χρόνια. Αφότου εκτοξεύθηκαν απειλές εναντίον μου, οι ενορίτες μας αποφάσισαν να με συνοδεύσουν μέχρι την άκρη του χωριού. Και πράγματι στην έξοδο από την κωμόπολη μάς ανέμειναν τρία αυτοκίνητα με ενόπλους ακτιβιστές. Εάν έφευγα μόνος μου από το χωριό, παραμένει άγνωστο πώς θα μπορούσε να καταλήξει όλο το πράγμα».

Ο Βλαδίμηρος Λουτσκόφ απαγόρευσε στον ιερέα να εμφανίζεται στο έδαφος της κωμοπόλεως και κάνει το παν, προκειμένου να μην υπάρχουν ναοί της κανονικής Εκκλησίας στο έδαφος της κοινότητας. «Αυτή τη στιγμή ελέγχουν όλες τις εξόδους, όλες τις προσβάσεις στον ναό, όλες τις εισόδους στην κωμόπολη. Δόξα τω Θεώ, πρόλαβα να απομακρύνω από τον ναό το αντιμήνσιο και τα λειτουργικά σκεύη», επεσήμανε ο εφημέριος της ενορίας Πεσκόφκα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, στις παρανομίες αυτές ενεπλάκη και ο διευθυντής του τοπικού δασαρχείου, ο οποίος απειλεί τους υφισταμένους του με απολύσεις εάν προστατεύουν ή εκκλησιάζονται σε ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.