Ξεκίνησε στις 13:00 η νεκρώσιμη ακολουθία ενώ τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών - Παρούσα σύσσωμη η βασιλική οικογένεια και ξένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Μακρόν, Μπάιντεν και Τριντό - Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα μέχρι τον ενταφιασμό απόψε το βράδυ.

Με τον εθνικό ύμνο «Long live the King» ολοκληρώθηκε η τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας της βασίλισσας Ελισάβετ που ξεκίνησε στις 13:00 (ώρα Ελλάδος, τοπική ώρα 11:00), στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε με πομπή από το Γουεστμίνστερ Χολ, που εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα. Αγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Στις 13:57 ώρα Ελλάδος (τοπική ώρα 11:57) κηρύχθηκε δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τον εθνικό ύμνο, ακούστηκε ο ήχος της γκάιντας και στη συνέχεια θα γίνει πομπή προς την Αψίδα του Ουέλινγκτον.

Κατά τη λειτουργία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανάγνωσε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο από την Αγία Γραφή: «Μην αφήνετε την καρδιά σας να να μπλεχτεί: πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε και σε εμένα».
Αμέσως μετά, η χορωδία έψαλε έναν ύμνο που είχε ακουστεί το 1947, στον γάμο της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον τότε Φίλιπ Μαουντμπάτεν, στη συνέχεια πρίγκιπα Φίλιππο. Ο ύμνος είναι βασισμένος στον Ψαλμό 23. «Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου», αναφέρεται. Ο ύμνος είναι γνωστός για τη φράση «αν και διαβαίνω το σκοτεινό μονοπάτι του θανάτου, δεν θα φοβηθώ κανένα κακό. Γιατί Εσύ είσαι μαζί μου και ο δρόμος σου με ανακουφίζει»

Δείτε live εικόνα από το Αββαείο του Γουστμίνστερ:

Queen Elizabeth II: The State Funeral | ITV News

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, στο κήρυγμά του, εξήρε τη βασίλισσα. Όπως ανέφερε, στα 21α γενέθλιά της είχε ορκιστεί ότι θα αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. «Σπάνια μια υπόσχεση έχει τηρηθεί τόσο πολύ» τόνισε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι ανέφερε ότι οι ηγέτες που αγαπούν το καθήκον τους είναι σπάνιοι. Αλλά όσοι υπηρετούν με αυτόν τον τρόπο, θα τους αγαπούν και θα τους θυμούνται, ενώ όσοι είναι κολλημένοι με την εξουσία και τα προνόμια, θα ξεχαστούν γρήγορα.

Οι ηγέτες, είπε, εξυψώνονται στη ζωή και τους ξεχνούν μετά τον θάνατο. Το πρότυπο για όλους όσοι υπηρετούν τον Θεό είναι ότι ο θάνατος είναι η πόρτα της δόξας.

Στην τελετή μετέχουν πλήθος θρησκευτικών ηγετών. Ο αιδεσιμότατος Δρ.Iain Greenshields της Εκκλησίας της Σκωτίας ευχαρίστησε για τη «μακροζωία και τη βασιλεία» της Βασίλισσας και τα «δώρα σοφίας, επιμέλειας και υπηρεσίας» που προσέφερε.

Κλείσιμο
Ο Αρχιεπίσκοπος του Γιορκ Στίβεν Κοτρέλ ευχαρίστησε για την ακλόνητη αφοσίωση της βασίλισσας στο Ευαγγέλιο. Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκλησίας στην Αγγλία και την Ουαλία Καρινάλιος Βίνσεντ Νίκολς ευχαρίστησε για τους πλούσιους δεσμούς ενότητας και αμοιβαίας υποστήριξης που ανέπτυξε με τη βασίλισσα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.