Δύο διαδοχικές «Επιχειρήσεις Καλλωπισμού Ηλικιωμένων» πραγματοποιήθηκαν την 8η και την 15η Μαΐου σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, της Ι. Μητρόπολης, Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας.

Συγκεκριμένα οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στη ΜΦΗ «Παναγία Ελεούσα» στη Ν. Ιωνία και στον «Καλό Σαμαρείτη», με έδρα τη Ν. Φιλαδέλφεια.

Και είχαν τριπλή ευλογία από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Ο., τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Ιδρύματος μας Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, που μέσω της Διευθύντριας των συγκεκριμένων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων κας Φωτεινής Καρύδα έδωσε την άδεια -όπως και πέρσι- να γίνουν οι δράσεις.

Για την «Επιχείρηση Καλλωπισμού» ακολουθηθήκαν, από όλες τις πλευρές, τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον covid19, ώστε να προστατευτούν οι δομές, οι φιλοξενούμενοι σε αυτές, αλλά και οι σπουδάστριες.

Οι επισκέψεις, αποτέλεσαν συνέχεια των αντίστοιχων εκπαιδευτικών επισκέψεων, που είχαν πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023, αλλά και τα έτη 2022, καθώς και το 2018 και 2019, στις εν λόγω δομές αλλά και σε αντίστοιχες δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όλες αυτές οι δράσεις έχουν πολλαπλούς στόχους.

Όπως: Εκπαιδευτικό, οι σπουδάστριες από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο. και συγκεκριμένα τα τμήματα στο μάθημα της Ονυχοπλαστικής υπό την επιτήρηση της καθηγήτριας τους κας Ζωής Σαχσανίδου, καθώς και της Κομμωτικής, υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Γιώργου Νικολαΐδη, ενσωματώθηκαν με τις σπουδάστριες του Δ΄ εξαμήνου του Δημοσίου ΙΕΚ Ν. Ηρακλείου και συγκεκριμένα του τμήματος Ποδολογίας, το οποίο συντόνιζε η καθηγήτρια Κατερίνα Αράπογλου, «η δική μας Κατερίνα» η οποία από το 2018 έως και το 2022 δίδασκε το μάθημα Αισθητικής στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο.

Φιλανθρωπικός – κοινωνικός ο δεύτερος στόχος με πολλαπλές διαστάσεις. Αρχικά αναπτέρωσε την ψυχολογία δεκάδων ηλικιωμένων φιλοξενουμένων στις δυο Μονάδες της Ι. Μητρόπολης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας.

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες γέμισαν ευχές τις σπουδάστριες για την περιποίηση, που τους προσφέρθηκε. Θυμήθηκαν και διηγηθήκαν ιστορίες από την ζωή τους, τα νιάτα και την κοκεταρία τους. Αισθάνθηκαν ανακούφιση στα πόδια τους, ενώ οι ηλικιωμένες κυρίες καμάρωναν τα περιποιημένα νύχια των χεριών.

Ήταν τόσο μεγάλη η ικανοποίηση τους, που στο τέλος κάποιες θέλησαν να γεμίσουν φιλιά τα κορίτσια, επιμένοντας να μην κατανοούν ότι είναι απαγορευτικός τρόπος έκφρασης λόγω του covid19.

Οικονομικά μετρήσιμος ήταν ο τρίτος στόχος της δράσης με πολλαπό όφελος, που αντιστοιχεί: τις δυο μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τους 40 εργαζόμεν(ε)ους (είκοσι ανά δομή), στους 30 φιλοξενούμενους ηλικιωμένους που δέχθηκαν συνολικά περιποίηση, όσο και στις οικογένειες τους, αφού η δράση ήταν δωρεάν και έτσι καμία πλευρά δε χρειάστηκε να κάνει μια έξτρα δαπάνη για την τριπλή περιποίηση(άκρων & κεφαλής των συγκεκριμένων ατόμων).

Ο τέταρτος στόχος έχει άυλη αξία, αφορά την υποκίνηση υιοθέτησης, ενός Πιλοτικού Σχεδιασμού από την Πολιτεία για τους Ηλικιωμένους, που δεν σήμερα υπάρχει οργανωμένα, δεδομένου ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπου το 30% του πληθυσμού της, είναι άνω των 65 ετών.

Αναλογία που αντιστοιχεί στο 1/3 του γενικού πληθυσμού. Δηλαδή ένας στους τρείς πολίτες, είναι ηλικιωμένος και η χώρα μας δεν διαθέτει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καλύτερη ζωή και υγεία των ατόμων στην τρίτη ηλικία.

Είναι γεγονός ότι το παραδοσιακό μοντέλο στην Ελλάδα, που θέλει την Οικογένεια και μάλιστα τις γυναίκες αυτής, να φροντίσουν τους ηλικιωμένους γονείς, εκπνέει.

Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις των επιστημόνων, τα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστούν πολλές δυσκολίες, για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, λόγω των δημογραφικών εξελίξεων, της αύξησης των διαζυγίων και των μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και των πενιχρών συντάξεων, κλπ.

Και όπως εκτιμά ο Βύρων Κοτζαμάνης καθηγητής του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δρ Ανθρωπιστικών Σπουδών & Δημογραφίας, μέλος της Επιτροπής Ερευνών / ΕΔΚΑ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

«Το κράτος Πρόνοιας θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες των ηλικιωμένων, δεδομένου ότι η “στενή οικογένεια” για πολλούς δε θα υπάρχει, ενώ οι απολαβές των ηλικιωμένων δε θα μπορούν να καλύψουν ιδιωτικά τις αυξημένες ανάγκες τους».

Γι΄ αυτό χρειάζεται προνοητικότητα, οργάνωση έναντι των ηλικιωμένων και αλλαγή κουλτούρας. Όσα μέχρι τώρα έκανε η οικογένεια, να τ΄ αναλάβει το Κράτος Πρόνοιας και οι επαγγελματίες της Υγείας.

Τα τμήματα Ποδολογίας εντάσσονται σε περιφερειακό επίπεδο στους επαγγελματίες της Υγείας. Η δωρεάν προσφορά του ΚΕ.Σ.Ο. και του Δημόσιου ΙΕΚ Ν. Ηρακλείου είναι μεγέθη Μη Μετρήσιμα προς τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Παράλληλα στις σπουδάστριες, που έχουν διδαχθεί το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο διευρύνονται οι ορίζοντες της απασχολησιμότητας τους. Διότι είναι δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνία να φροντίζει τους ηλικιωμένους της.

Προς επίρρωση των ανωτέρω επισυνάπτουμε αυτούσια την επιστολή της ψυχολόγου των δομών κας Αθηνάς Φύτρου

Επιστολή προς ΚΕΣΟ

«Υπάρχει άραγε άνθρωπος που δεν απολαμβάνει να τον φροντίζουν; Ποιά γυναίκα δε νιώθει αυτοπεποίθηση όταν αισθάνεται περιποιημένη;

Η συνεργασία μας με το τμήμα εκπαίδευσης υπηρεσιών καλλωπισμού του ΚΕΣΟ είναι μια από τις πιο επιτυχημένες συνεργασίες, που έχουμε τα τελευταία χρόνια!!

Οι επισκέψεις σας στις μονάδες μας, μια εμπειρία για όλους μας!!!

Κάθε φορά που έρχεστε σ’ εμάς, είναι ημέρα χαράς κι ενθουσιασμού!!

Δεν είναι απλώς η έμφυτη αγάπη του ανθρώπου για καλαισθησία και ομορφιά.

Δεν είναι μόνο η ανάγκη να νιώθει ευπαρουσίαστος και γοητευτικός, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται…

Είναι η ανάγκη για ένα άγγιγμα φροντίδας, όταν ξεχνάει ακόμη και ο ίδιος να την προσφέρει στον εαυτό του!!

Είναι η ανάγκη να τον προσέχουν!! Να μην περνάει αδιάφορος στους άλλους.

Είναι η ανάγκη για αγκαλιά!! Από χέρια ανθρώπινα και τρυφερά… Με ζεστά χαμόγελα και διάθεση για προσφορά!

Είναι, ακόμα και η ανάγκη για μια απρόσμενα ευχάριστη έκπληξη που θα του φτιάξει τη διάθεση για την υπόλοιπη ημέρα!

Όλα αυτά είναι επισκέψεις του ΚΕΣΟ για τους ανθρώπους μας!!

Και είναι πραγματικά ανεκτίμητα!!

Λένε ότι κάποιες «δουλειές» δεν πληρώνονται κι αν πληρώνονται δεν υπάρχει αντάξια αμοιβή.

Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια!

Πιστεύουμε, όμως, ότι οι ευχές και τα «ευχαριστώ» από ανθρώπους που νιώθουν ευεργετημένοι, είναι η καλύτερη «πληρωμή» που μπορεί να πάρει κανείς!!

Και ευχόμαστε από καρδιάς να τη λαμβάνετε καθημερινά!! Όπως σας αξίζει!!!

Σας ευχαριστούμε θερμά όλους, καθέναν ξεχωριστά, για όσα κάνετε για εμάς!!!

Εκ μέρους της διοίκησης, του προσωπικού και των ενοίκων των μονάδων μας

Με αγάπη κι ευγνωμοσύνη,
Αθηνά Φύτρου»

Ψυχολόγος-Επιστημονική υπεύθυνη
Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Ι. Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας
«Καλός Σαμαρείτης» και «Παναγία η Ελεούσα»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.