Χθες το απόγευμα η ΕΠΟΕΣ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον υφυπ. παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ακη Σκέρτσο και τον ΓΓ του υπ. Οικονομικών προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση, τη θέση αλλά και τις προτάσεις των αλυσίδων της οργανωμένης εστίασης.

Η Περιφέρεια θα δώσει σίγουρα τον τόνο μιας και είναι πιο εύκολο να ληφθεί μία συλλογική απόφαση σε πιο κλειστές κοινωνίες. Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν επωφελήθηκαν το προηγούμενο διάστημα απ’ το απρόσμενα θετικό τουριστικό ρεύμα, άρα πολύς κόσμος είναι ήδη στο όριο», σημειώνει στο newmoney.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων. (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου.

Δεν ακολουθούν οι αλυσίδες

Παρ’ όλα αυτά ήδη υπάρχει ένα σημαντικό «ρήγμα» μεταξύ των επαγγελματιών αφού οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης και καφέ εμφανίζονται απρόθυμες να κλείσουν τα καταστήματα τους θεωρώντας ότι το κόστος θα είναι μεγάλο. Διαμήνυσαν, ωστόσο, πως πέραν του ιδιόκτητου δικτύου, οι franchisees είναι ελεύθεροι να λάβουν μόνοι τους την απόφαση για συμμετοχή ή όχι. Έτσι μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο καταστήματα με την ίδια δημοφιλή «ταμπέλα» να είναι κλειστά σε κάποια περιοχή και σε άλλη πάλι να είναι ανοιχτά!

«Η ΕΠΟΕΣ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο για να δώσει γραμμή. Κάθε επιχείρηση κρίνει και πράττει αναλόγως. Ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι μεγάλες αλυσίδες δεν είναι εύκολο να κλείσουν», λέει στο newmoney.gr ο γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ.) κ. Γιάννης Λιάρος.

Χθες το απόγευμα η ΕΠΟΕΣ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον υφυπ. παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ακη Σκέρτσο και τον ΓΓ του υπ. Οικονομικών προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση, τη θέση αλλά και τις προτάσεις των αλυσίδων της οργανωμένης εστίασης.

«Πρώτα απ’ όλα αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μία παρέμβαση στο ζήτημα των ενοικίων, που είχε βοηθήσει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα. Έπειτα είναι το ΦΠΑ που θεωρούμε ότι μία μείωση του θα έλυνε πολλά ζητήματα λόγω και των πιέσεων που δεχόμαστε απ’ τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας αλλά και του ενεργειακού κόστους. Επίσης ζητάμε τη μείωση του ΕΦΚ στον καφέ καθώς και επέκταση της λειτουργίας εργαλείων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης που δόθηκε μέσω του ΕΣΠΑ. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, ζητάμε τη μετάθεση κατά ένα έτος, όπως έκαναν κι άλλες χώρες, της ενεργοποίησης του ειδικού Τέλους για τα πλαστικά μίας χρήσης που είναι δρομολογημένο να ξεκινήσει 1/1/2022. Το τελευταίο μαζί με τα ενοίκια νομίζουμε ότι μπορεί να τα ικανοποιήσει η κυβέρνηση και θα αποτελέσει μία καλή βάση», σημειώνει ο κ. Λιάρος.

Τα μηνύματα της κυβέρνησης στη σύσκεψη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση θα απαντήσει σε κάθε μία απ’ τις προτάσεις ως το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο φρόντισε να διαμηνύσει δια στόματος τόσο του κ. Γεωργιάδη όσο και του κ. Σκέρτσου ότι αφενός δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση ΦΠΑ ενώ στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους η κρατική επιδότηση διευρύνθηκε και στη μεσαία Τάση, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει βοήθεια και στις επιχειρήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να χορηγηθούν τα αδιάθετα Κεφάλαια απ’ τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την εστίαση αλλά και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία εκτιμάται ότι φθάνουν τα 160 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ απ’ το πρόγραμμα της εστίασης και άλλα 90 εκατ. ευρώ απ’ το πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών καταλυμάτων). Κάτι όμως που θα κριθεί αφενός απ’ το εάν η Κομισιόν δώσει τελικά το πράσινο φως για παράταση του έκτακτου προγράμματος κρατικής βοήθειας ως τον Ιούνιο του 2022 (σσ λήγει στο τέλος του 2021) και κατόπιν φυσικά σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού. Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν αδιάθετα στο πρόγραμμα της εστίασης μιας και περίπου το 30% των 40.000 επιχειρήσεων που είχαν αιτηθεί της επιδότησης, παρουσίαζαν πτώση τζίρου μικρότερη του 30% σε σύγκριση με το 2019, που αποτελούσε και βασικό όρο.

Οι επαγγελματίες πάντως τόσο στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη όσο και τις προάλλες κατά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών – θεσμικών φορέων του κλάδου με τον πρωθυπουργό υπογράμμισαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι αφενός με μία κατακόρυφη πτώση της κίνησης τις πρώτες ημέρες ενεργοποίησης των περιοριστικών μέτρων ως και κατά 30% αλλά και πίεσης λόγω των ανατιμήσεων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.