Ζέστη, ήρεμη θάλασσα χωρίς ανέμους ή συννεφιά, είναι οι προβλέψεις για το πρώτο δεκαήμερο. Λίγο αργότερα αλλάζει κάπως το πρώιμο, καλοκαιρινό σκηνικό και έρχονται νοτιάδες και σύννεφα που ταράζουν και ανακατεύουν τη μέχρι τότε γαλήνια θάλασσα και η πιθανότητες για ψιλές βροχές δεν αποκλείονται. Ο μήνας κλείνει με δροσερό βοριαδάκι!

Τα μερομήνια πέρασαν και τα αποτελέσματα για τα καιρικά φαινόμενα που θα παρουσιαστούν μέχρι τον επόμενο Αύγουστο στην Ελλάδα βγήκαν, με βάση πάντα τις προβλέψεις της λαογραφικής και εμπειρικής, πανάρχαιας μεθόδου που προκύπτουν από τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Αυγούστου – με κάθε ημέρα να δείχνει τον καιρό που θα κάνει κάθε μήνας ξεκινώντας από τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μερομήνια μετά από ένα πολύ βαρύ, κρύο και τσουχτερό χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις θα έρθει η άνοιξη και θα μας καλωσορίσει με τον Μάρτιο «φορώντας ένα πλατύ χαμόγελο» και αίθριο καιρό που θα επιτρέψει στα πρώτα λουλούδια να ανθίσουν. Αυτό δεν θα κρατήσει πολύ αφού κοντά στη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού ο καιρός θα αλλάξει απότομα με έντονους βοριάδες και φουρτούνες στις θάλασσες, αλλά δεν θα κρατήσει πολύ και θα επιστρέψει στα «ήρεμα» καιρικά φαινόμενα με τα οποία ξεκίνησε.

Ο πασχαλινός μήνας του Απριλίου θα είναι δροσερός και θα παρουσιάσει κάποιες βροχές και ισχυρούς ανέμους λίγο πριν τη Μεγαλοβδομάδα που μπορεί να δυσκολέψουν όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν με πλοίο. Δεν θα παρουσιαστούν ωστόσο ακραία καιρικά φαινόμενα και το σκηνικό κοντά στο Πάσχα θα είναι απόλυτα ανοιξιάτικο όπως το έχουμε συνηθίσει.

Ο Μάϊος, ο τελευταίος και αγαπημένος, ανοιξιάτικος μήνας που μας προετοιμάζει για το καλοκαίρι έρχεται με φόρα και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο θα ανεβάσει τον υδράργυρο αρκετά ψηλά για τα επίπεδα της εποχής με τις πρώτες ζέστες να κάνουν την εμφάνιση τους. Μετά τα μέσα του μήνα η θερμοκρασία επανέρχεται στα φυσιολογικά και μερικά βοριαδάκια μας επισκέπτονται τα οποία διαδέχονται οι βροχές, χαλώντας το ανοιξιάτικο σκηνικό του Μαΐου αλλά όχι για πολύ! Ο μήνας των λουλουδιών μας αποχαιρετά ζεστός και γαλήνιος.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο καλοκαίρι, με τον Ιούνιο να είναι αρκετά θερμός για την εποχή. Ζέστη, ήρεμη θάλασσα χωρίς ανέμους ή συννεφιά, είναι οι προβλέψεις για το πρώτο δεκαήμερο. Λίγο αργότερα αλλάζει κάπως το πρώιμο, καλοκαιρινό σκηνικό και έρχονται νοτιάδες και σύννεφα που ταράζουν και ανακατεύουν τη μέχρι τότε γαλήνια θάλασσα και η πιθανότητες για ψιλές βροχές δεν αποκλείονται. Ο μήνας κλείνει με δροσερό βοριαδάκι!

Η πρόβλεψη για τον τελευταίο μήνα από τα φετινά μερομήνια είναι πολύ καλή, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες με έναν ιδανικό, καλοκαιρινό καιρό να μας αφήνει να κάνουμε σχέδια για τις διακοπές μας. Ωστόσο αυτή η εικόνα γρήγορα αλλάζει και ο Ιούλιος δείχνει να «φορά» ένα άλλο πρόσωπο, ασυνήθιστο με βροχές και μουντό ουρανό που κρατούν περίπου δέκα ημέρες πριν ξεκινήσουν τα γνωστά μελτέμια.

Το «μεσαίο παιδί» του καλοκαιριού μας αποχαιρετά γλυκά, όπως γνωρίζουμε και έχουμε μάθει χωρίς έντονα φαινόμενα και κάπως έτσι κλείνουν οι φετινές προγνώσεις καιρού σύμφωνα με τα παραδοσιακά μερομήνια!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.