Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται κατ’ έτος η Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου των Βλαχερνών στην Κέρκυρα, καθώς υπάρχουν πολλοί Ιεροί Ναοί και Ιερές Μονές αφιερωμένες στην Παναγία Βλαχερνών, όπως και το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας, η Ιερά Μονή Βλαχερνών στην λίμνη Χαλικιόπουλου.

Η καθιέρωσης αυτών των Ιερών Ναών προήλθε από την εποχή κατά την οποία έφθασε η Ιερή εικόνα της Παναγίας δια θαλάσσης στον όρμο της Γαρίτσας, εκ Κωνσταντινουπόλεως, όπου και χτίσθηκε ο πρώτος Ιερός Ναός αφιερωμένος στην Παναγία, όπου σήμερα προεξήρχε των λατρευτικών εκδηλώσεων ο παρεπιδημών Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, καταγόμενος από την Κέρκυρα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε και ομίλησε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βλαχερνών παρά το Σκριπερόν.

Η ως άνω Ιερά Μονή εγκαταλειφθήσα από ικανού χρόνου, εσχάτως επανδρώθηκε με πατέρες και ανακαινίζεται εκ βάθρων με ηγούμενον τον αρχιμανδρίτην Αρσένιον Πεπέν.

Κατά την θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους ευλαβείς προσκυνητές της ιεράς μονής, πρώτον υπογράμμισε το ιστορικόν της κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος από τον αυτοκράτορα στην νεοιδρυθείσα τότε Ιερά Μονή της Θεομήτορος, στις Βλαχέρναις της Κωνσταντινουπόλεως.

Δευτερόν· επεσήμανε τον ρόλο της Παναγίας μας στην σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού και την συμβολή της, στην σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Και τρίτον, ότι η Παναγία μας συνεχίζει να είναι η κραταιά σκέπη στην ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας.

Αυτό το απέδειξε πολλές φορές όταν η πατρίδα μας κινδύνευσε και σε καιρούς πολέμου και σε καιρούς ασθενειών και πτωχείας.

Συνέστησε σε όλους μας, μετάνοιαν στους κρίσιμους καιρούς των επιδημιών ασθενείας και της απειλής του πολέμου, αλλά και της οικονομικής κρίσεως που μαστίζουν όλη την ανθρωπότητα αλλά και την πατρίδα μας και την καταφυγήν δια της προσευχής μας στο πρόσωπο της Παναγίας.

Παρόν στην εορτή ήταν ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της κεντρικής Κέρκυρας κ. Μεταλληνός και έψαλε χορός νέων παιδιών υπό τον χοράρχη και διδάσκαλο π .Νεκτάριον Μπόκον.

Ο Σεβασμιώτατος επιθεώρησε όλο το ανακαινιστικό έργο της Ιεράς Μονής που συντελείται αθόρυβα και επαίνεσε τον π. Αρσένιο ο οποίος εργάζεται φιλότιμα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.