Ι.Μ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Μεγάλη μέρα η σημερινή για την Κέρκυρα και ήδη ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για το υπερφυές θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος της 11ης Αυγούστου.

Προσκεκλημένοι της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του προστάτου της Κερκύρας Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός. όπου χοροστάτησε ο Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, ενώ προηγουμένως ο οικείος μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος προσφώνησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς, ευχαριστώντας τους για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του. Στην μικρή προσφώνηση αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του θαύματος της διάσωσης της Κέρκυρας από τους Αγαρηνούς, με το οποίο ο Άγιος Σπυρίδων ουσιαστικά ανέκοψε την επέλαση τους προς όλη την Ευρώπη. «Και σήμερα η πατρίδα μας απειλείται ξανά από τον ίδιο εχθρό και όχι μόνο», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, που γι’ αυτό κάλεσε, όπως είπε, «και τους Αγίους αρχιερείς αλλά και τον λαό του θεού να ικετεύσουνε ξανά στον Άγιο Σπυρίδων να μεσιτεύσει στον Τριαδικό Θεό για την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και ανέπτυξε το θέμα των ακτίστων θείων ενεργειών του Τριαδικού Θεού, που μπορεί να γίνουν μεθεκτές από την στιγμή που οι πρόκριτοι των μαθητών και οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν μέτοχοι αυτών των θείων δωρεών, στο όρος της Μεταμορφώσεως. «Έκτοτε όλοι μας έχουμε την δυνατότητα ανάλογα με τον βαθμό της πίστεως και της καθαρότητος να γίνουμε αποδέκτες αυτών των δωρεών.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι εκείνος ο οποίος ελλάμφθηκε στη ζωή του από τούτο το άκτιστο φως της Θείας Μεταμορφώσεως, και αυτό το φως το αντανακλούσε όχι μόνο όσο ζούσε στην επίγεια ζωή του. Το αντανακλά και μετά την κοίμηση του. Ο Θεός επέτρεψε τούτο το φως της θεότητας, με το οποίο είναι εφοδιασμένος, να το δίνει σε όλους μας, καθώς επίσης και την ανάσταση του Ιησού Χριστού, να την ενσαρκώνει στη ζωή του. Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχοντας τον Άγιο Σπυρίδωνα ως προστάτη στη ζωή μας, μπορούμε να προγευόμεθα και να βιώνουμε τα πνευματικά αγαθά με τα οποία τον προίκισε η χάρις του Τριαδικού Θεού».

Στο τέλος, ευχαρίστησε εξ ονόματος και των άλλων αρχιερέων τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο. Παρόντες στον πανηγυρικό εσπερινό ήταν η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου μας.

Στο τέλος, ευχαρίστησε εξ ονόματος και των άλλων αρχιερέων τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο. Παρόντες στον πανηγυρικό εσπερινό ήταν η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου μας.

H ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα
Κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου εορτάζεται η ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος, κατά των Αγαρηνών πριν 305 έτη και λιτανεύεται το ιερό του λείψανο προς ευλογία των πιστών.

Η διάσωση της Κέρκυρας από την Τουρκική απειλή, κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1716 μ.Χ., αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θερμής πίστεως των Χριστιανών του νησιού, καθώς και τη διαρκή παρουσία του προστάτου της Κέρκυρας και πολιούχου της αγιοτόκου Κύπρου, οικουμενικού Ιεράρχου, Αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Άσσεια της Μεσαορίας, στα μέσα του 3ου αιώνα.

Στις 8 Ιουλίου του 1716, γίνεται απόβαση των Τούρκων στην Κέρκυρα, οι οποίοι κατορθώνουν να κυριεύσουν διάφορα οχυρά. Οι επιθέσεις τους συνεχίζονται επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός του Θεού τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές. Πράγματι, στις 9 Αυγούστου του ιδίου έτους ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. Τότε δημιουργήθηκε πανικός στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο μάλιστα κυκλοφορεί και η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα, με τη μορφή γέροντος ασκητή, να βγαίνει από τον Ιερό Ναό του απειλώντας τους με αναμμένο πυρσό.

Έτσι, η ραγδαία νεροποντή και το δέος της παρουσίας του Αγίου Επισκόπου, υποχρέωσε τους Αγαρηνούς να λύσουν την πολιορκία και να οπισθοχωρήσουν πανικόβλητοι στις 11 Αυγούστου.

Ακολουθεί αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της εορτής του θαύματος 11ης Αυγούστου του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος:

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 | 5.30 – 9.00 “Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτής Θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος 11ης Αυγούστου” – Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 | 19.30 – 21.00 Αρχιερατικός Εσπερινός.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 | 23.00 “Ακολουθία Παράκλησης και Εγκωμίων στον Άγιο Σπυρίδωνα, Αγρυπνία” / 1.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 | 8.00 – 11.00 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 | 19.30 – 21.15 Αρχιερατικός Εσπερινός.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 | 23.00 Ακολουθία Παράκλησης και Χαιρετισμών στον Άγιο Σπυρίδωνα, 1.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022| 08 – 10.45 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 | 18.00 “Μπάσματα” Αγίου Σπυρίδωνος.

Όλες οι ακολουθίες θα μεταδοθούν ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσα από το νέο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων στην διεύθυνση: webtv.imcorfu.gr στο επίσημο κανάλι της Μητρόπολης στο youtube στην διεύθυνση https://www.youtube.com/channel/UC-ox8zScPlH6xz9XbW6qD7g και στα κοινωνικά δίκτυα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.