Από το 1673 μ.Χ. όταν μαστιζόταν το νησί της Κέρκυρας από την πανδημία της εποχής εκείνης, που ονομαζόταν Πανώλη (Πανούκλα),και κατά εκατοντάδες απέθνησκαν οι άνθρωποι, η πίστη τους, τους οδήγησε στον Άγιο Σπυρίδωνα και προσευχήθηκαν ιδιαίτερα, έτσι ώστε ο Άγιος απάλλαξε τους ανθρώπους από αυτή την επάρατη ασθένεια. Έκτοτε, ο Ενετός αρμοστής καθιέρωσε με διάταγμα της ενετικής κυβέρνησης κάθε χρόνο να τελείται μεγαλοπρεπής λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, την πρώτη Κυριακή εκάστου Νοεμβρίου για να αποδώσουν ευχαριστία εις ανάμνησίν του θαύματος.

Φέτος, προσκεκλημένοι του Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, στη συμμετοχή της παρούσης εορτής είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος.

Κατά τον αρχιερατικό εσπερινό, χοροστάτησε και μίλησε ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, αφού προηγουμένως ο Μητροπολίτης Κερκύρας, προσφωνώντας τους δύο αρχιερείς, τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του, λέγοντας ότι η πίστη τότε των Κερκυραίων τους οδήγησε στον Άγιο, και ο άγιος σύμφωνα με την δύναμη της πίστεως τους, ικέτευσε τον Θεό, προκειμένου η χάρις του Θεού να τους απαλλάξει από την επάρατη ασθένεια. Συνέκρινε την εποχή εκείνη από την οποία οι άνθρωποι διακρινόνταν για το βάθος της πίστεως τους με την σημερινή εποχή, όπου οι άνθρωποι επιφανειακά λατρεύουν και επικαλούνται το Θεό μόνο για την ικανοποίηση του ιδίου θελήματος των. Αφού η εποχή στην οποία έχουμε οδηγηθεί είναι εποχή απιστίας και αμαρτίας.

Ο Σεβασμιώτατος Κίτρους κ. Γεώργιος, απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο αψήφισε τα καιρικά φαινόμενα και παρευρέθηκε στον πανηγυρικό εσπερινό, τους παρότρυνε για την αλήθεια της πίστεως, η οποία απελευθερώνει τον άνθρωπο, και τους παρότρυνε ότι το προσκύνημα του Αγίου πρέπει να συνοδεύεται από τα χαρακτηριστικά της βαθιάς πίστεως και της αποδοχής του θελήματος του Θεού, λέγοντας ότι με αυτό το σκοπό φτάσαμε και εμείς προσκυνητές του αγίου Σπυρίδωνος, για να γίνουμε μέτοχοι της χάριτος την οποία εκπέμπει ο άγιος Σπυρίδων, όχι μόνο στους ενταύθα, αλλά και στους μακράν ορθοδόξους Χριστιανούς.

Στον πανηγυρικό εσπερινό υπήρξε μεγάλη συμμετοχή ξένων αρχιμανδριτών και ιερέων από διάφορες μητροπόλεις της Ελλάδος και του Εξωτερικού, οι οποίοι ηγήθησαν ιερών αποδημιών για να συμμετέχουν στην εορτή του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.