Εορτή Αγίου Αρσενίου-Μητρόπολη Κερκύρας

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 τελέστηκε στον Ι.Ν. Παντοκράτορος, στο Καμπιέλο, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγίου Αρσενίου Μητροπολίτου Κερκύρας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. Αρσένιος Πεπές, ο οποίος αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, εξήρε την πολυσχιδή προσωπικότητα του Αγίου Αρσενίου.

Επιπλέον ο π. Αρσένιος τόνισε την μεγάλη ανάγκη που νιώθουμε όλοι μας σήμερα και προστρέχουμε στην μάνα μας, την Εκκλησία μας. Οι Άγιοι της Πίστεώς μας είναι οι πρεσβευτές μας, είναι εκείνοι που αφουγκράζονται τον πόνο μας, τους προβληματισμούς μας και τις αγωνίες μας, μεσιτεύοντας για εμάς στον Χριστό.

Καταλήγοντας ο π. Αρσένιος ευχήθηκε η Χάρις του Αγίου Αρσενίου να ενδυναμώνει τους πιστούς, στον πνευματικό αγώνα που δίνουν.

Η Κέρκυρα με λαμπρότητα τίμησε τον Άγιο Αρσένιο Η Κέρκυρα με λαμπρότητα τίμησε τον Άγιο Αρσένιο Η Κέρκυρα με λαμπρότητα τίμησε τον Άγιο Αρσένιο Η Κέρκυρα με λαμπρότητα τίμησε τον Άγιο Αρσένιο

 

Ο Άγιος Αρσένιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Βασιλείου του Μακεδόνα (867 – 886 μ.Χ.), στην Ιερουσαλήμ. Ο πατέρας του ήταν και αυτός από την Ιερουσαλήμ, η δε μητέρα του από τη Βηθανία. Σε μικρή ηλικία οι γονείς του τον αφιέρωσαν σ’ ένα των εκεί μοναστηριών, οπού διδασκόταν τη μοναχική ζωή και 12 χρονών εκάρη μοναχός. Αργότερα έφυγε από την Ιερουσαλήμ και πήγε στη Σελεύκεια, όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.

Από τη Σελεύκεια επανήλθε στην Ιερουσαλήμ και από ‘κεί πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επί Πατριάρχου Τρύφωνος (928 – 931 μ.Χ.) πήρε Ιερατική θέση. Επί δε του διαδόχου του Τρύφωνα, Θεοφύλακτου (933 – 956 μ.Χ.) εκλέχτηκε επίσκοπος Κερκύρας για την πολύ ενάρετη ζωή του. Σαν ποιμενάρχης διακρίθηκε για την ευαγγελική του δράση και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στις ανάγκες του ποιμνίου του.

Κάποτε όμως, ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος (911 – 959 μ.Χ.), άγνωστο για ποιο λόγο, ζήτησε να παρουσιαστούν στη βασιλεύουσα οι Κερκυραίοι πρόκριτοι, ο γέροντας, πλέον Αρσένιος, ανέλαβε να διευθετήσει τα πράγματα και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Στην επιστροφή όμως, πέθανε στο δρόμο κοντά στην Κόρινθο. Από ‘κει μετακομίστηκε στην Κέρκυρα και το Ιερό του λείψανο έκανε, με τη χάρη του Θεού, πολλά θαύματα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.