Με Μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε το υπερφυές θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού, αλλά και η Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο ιερό προσκύνημα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος, όπου κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ετέλεσε και το μυστήριο της ιεροσύνης, εις τον πρωτοδιάκονον π. Ζαχαρία, καταγόμενον εκ Κιέβου της Ουκρανίας.

Ο π. Ζαχαρίας που υπηρέτησε επί 17 χρόνια ως πρωτοδιάκονος, πλησίον του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, και τον οποίον με κανονικό απολυτήριο προσέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας.

Στην Θεία Λειτουργία, συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ Βελέντζας, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, και αποσπασμένος παρά τη Ιερά Συνόδω της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπηρετών ως Διευθυντής Προσωπικού, ο αρχιμ. Χριστόδουλος Τριαντάφυλλος, ιεροκήρυξ του Ιερού Προσκυνήματος, ο αρχιμ. π. Ονούφριος εκ του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, ο πρωτ. π. Γεώργιος Βλάχος, προϊστάμενος του ιερού προσκυνήματος, οι ιεροδιάκονοι του Σεβ. Μητροπολίτου, π. Ανδρέας και π. Δοσίθεος, ο διάκονος του προσκυνήματος π. Νικόλαος και ο νεοχειροτονηθείς πρεσβύτερος π. Ζαχαρίας.
Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ήταν οι Βουλευτές Κέρκυρας, κ. Στέφανος Γκίκας, κ. Δημήτριος Μπιάγκης, η Περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα, η Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, ως και οι γραμματείς περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι, οι εκπρόσωποι στρατιωτικών, λιμενικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών του τόπου.
Κατά το Μυστήριο της Χειροτονίας του π. Ζαχαρία, ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος σε εκείνον, έλαβε αφορμή εκ της προσλαλιάς του και την καταγωγή του, αλλά και την δοκιμασία του Ουκρανικού λαού που πιστά διηκόνησε επί 17 συναπτά έτη.
Ανέφερε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν περιορίζεται ούτε σε κρατικά όρια, ούτε σε ηπείρους, ούτε σε φυλές. Αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Οικουμενική, διότι ο Ιησούς Χριστός απέστειλε τους μαθητάς του, λέγοντας τους «Πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη»

Μας ενώνει το κοινόν ποτήριο της θυσίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.Μας ενώνει ο Οικουμενικός μας άγιος Σπυρίδων, ο οποίος ελκύει την αγάπη και την αφοσίωση όλων των Ορθοδόξων λαών, και συμπλήρωσε πως η Εκκλησία στην οποία τον οδήγησε η Χάρις του Θεού να διακονήσει, είναι η Εκκλησία της Αγάπης του Θεού, που αγκαλιάζει όλους τους ναούς και όλες τις εθνότητες.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας είναι καθιερωμένη η μεγαλειώδης λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος που κατ’ αυτήν την ημέρα, ο άγιος τιμάται και λιτανεύεται εξαιτίας του υπερφυούς θαύματος, της απαλλαγής της νήσου από την μαστίζουσα τότε πανώλη.

Όμως φέτος λόγω των εκτάκτων καιρικών συνθηκών, παρά τα πλήθη των ανθρώπων που είχαν κατακλύσει τους δρόμους, και ήταν έτοιμες οι φιλαρμονικές και τα αγήματα, η λιτανεία ματαιώθηκε και περιορίστηκε εντός του ιερού Ναού.
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε ενώπιον του ιερού σκηνώματος τις ιδιαίτερες δεήσεις, και γονυκλινείς άπαντες, ικετεύσαμε με ειδική ευχή τον Άγιο Σπυρίδωνα να συνεχίσει να προστατεύει τον λαόν του.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθηνε ευχές τόσο στους συμμετέχοντες άρχοντες και εκπροσώπους, όσο και στον κλήρο και λαό για την μεγάλη εορτή της εισόδου του Κυρίου μας στην Ιερουσαλήμ, αλλά και της εισόδου του Άγίου Σπυρίδωνος στην ζωή των Κερκυραίων, υπογραμμίζοντας δύο συμβουλές.
Πρώτον ότι ο λαός υπεδέχθη τον Ιησούν στα Ιεροσόλυμα, συναισθηματικά και όχι καρδιακά. Εάν θέλουμε να είμαστε ακριβείς στην ζωή μας την πνευματική, πρέπει το συναίσθημα να υποχωρεί μπροστά στην βαθιά πίστη, τόσο εις τον ερχόμενο Κύριο μας, όσο και εις τον άγιο και προστάτην του τόπου μας.
Δεύτερον, ότι ο λαός όταν ο Κύριος μας εδάκρυσε μπροστά στον θάνατο του Λαζάρου, είδε πως εφίλει αυτόν. Η φιλία με τον Θεό συμφέρει, παρά η φιλία με τους έχοντας εξουσίαν πρόσκαιρον ή με τους επιφανείς και δυνατούς του παρόντος αιώνος.
Διότι η φιλία με τον αληθινό Θεό μας ελευθερώνει πνευματικά, ενώ η πρόσκαιρος φιλία της καθημερινότητας μας υποδουλώνει, χωρίς να το αντιληφθούμε. Ας προχωρήσουμε λοιπόν και ας γίνουμε φίλοι του Ιησού και φίλοι των Αγίων στη ζωή μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.