Στο πλαίσιο του διαλόγου που σταθερά επιδιώκουμε με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων και τους φορείς, σας προσκαλούμε […] σε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών».

Το εν λόγω νομοθέτημα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

Ι) Τη μεγαλύτερη αυτονομία της σχολικής μονάδας, καθώς η ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι άμεσα συναρτώμενη με το βαθμό αποκέντρωσής τους, τομέα στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες.

ΙΙ) Την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και για τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

ΙΙΙ) Τις δομές εκπαίδευσης, για την περαιτέρω συμβολή τους στην αποτελεσματική υποστήριξη του σχολείου.

ΙV) Την εκκλησιαστική εκπαίδευση, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Η κ. Κεραμέως παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου.

Το μέλλον των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών απασχολεί μεγάλη μερίδα Ιεραρχών
Τις τακτικές εργασίες της για το μήνα Ιούνιο ξεκίνησε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της ΔΙΣ θα ασχοληθούν με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Ωστόσο, το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή μεγάλη μερίδα Ιεραρχών είναι το προωθούμενο σχέδιο νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση το οποίο στα τελευταία άρθρα του προβλέπει την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο αναμένεται η αρμόδια Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να παρουσιάσει και το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της η ΔΙΣ είχε παραπέμψει το ζήτημα για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες να συζητηθεί στη μέλλουσα να συγκλιθεί Ιεραρχία ενώ μέχρι τότε έχει αναθέσει τις συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς σε τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή αποτελούμενη από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κηφισίας Κύριλλο, Κίτρους Γεώργιο και Κεφαλληνίας Δημήτριο) προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Τa μέλη της ΔΙΣ αναμένεται να ενημερωθούν αρμοδίως για την πορεία των συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ αυτών και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το μέλλον τον Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Πάντως, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 3 Ιουνίου, μεταξύ της Επιτροπής και των μελών της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) συναποφασίστηκε ότι δεν θέλουν να καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Την ίδια μέρα τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν και με τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό το οποίο όμως τους μετέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν η αμετακίνητη θέση της Πολιτείας να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου νόμου, όπως συντάχτηκε, αδιαφορώντας στην ουσία για το τι θέλει η Εκκλησία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.