«Η εκκλησιαστική μας εκπαίδευση χρήζει εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης.

Ο τελευταίος νόμος για την εκκλησιαστική εκπαίδευση ψηφίστηκε το 2006. Και ως κύριο στόχο είχε την ίδρυση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η βάση εισαγωγής των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και απορρόφηση των αποφοίτων τους είναι ιδιαίτερα προβληματικές».

«Θα σας αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Από τα μη Ιερατικά τμήματα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προσλάβει σε έντεκα χρόνια έναν απόφοιτο. Σε έντεκα χρόνια έναν απόφοιτο! Αυτή είναι η κατάσταση κυρίες και κύριοι του Σύριζα που ανεχτήκατε. Έναν απόφοιτο σε έντεκα χρόνια! Και διατηρούμε δομές εκκλησιαστικής εκπαίδευσης οι οποίες μάλιστα ο Σύριζα λέει να ενισχύσουμε».

«Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρούμε να οργανώσουμε εξ ολοκλήρου και σε νέα βάση τη δευτεροβάθμια με τη μετά δευτεροβάθμια Ανώτατη Εκκλησιαστική εκπαίδευση, αναβαθμίζοντας τον κλήρο και τις εκκλησιαστικές σπουδές».

«Τι εισηγούμαστε λοιπόν: Την ίδρυση μεταδευτεροβάθμιας δομής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Σχολεία μαθητείας υποψηφίων κληρικών με διετές πρόγραμμα. Ένα έτος θεωρητική κατάρτιση και ένα έτος πρακτική άσκηση. Με αποκλειστικό στόχο την κατάρτιση ιερέων και την αναβάθμιση του κλήρου. Οι κληρικοί θα μπορούν εφεξής να μισθοδοτηθούν από το δημόσιο μόνο εφόσον κατέχουν πτυχίο Σχολής Μαθητείας υποψηφίων κληρικών ή από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και όχι αν έχουνε πτυχίο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως ισχύει σήμερα.

Και το νομοσχέδιο προβλέπει παράλληλα τη συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από τέσσερις σε δύο. Στο ευρύτερο πλαίσιο εξορθολογισμού του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με βάση και τη ζήτηση των υποψηφίων και τις καλύτερες προοπτικές για τους νέους μας. Είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και των δομών της τριτοβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με τη συγχώνευση σε υφιστάμενες δομές για τη μεταφορά τους σε συναφή τμήμα των ΑΕΙ με στόχο την ποιοτική τριτοβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.