Στην ίδια συνάντηση, παρουσία και του προέδρου του φορέα Ευάγγελου Σηµανδράκου, τέθηκε και το θέµα της αποδέσµευσης των πληρωµών για αγρότες που εκκρεµούσαν από το 2014 και οι οποίες -όπως διαβεβαίωσαν οι επιτελείς της ∆οµοκού- θα γίνουν έως και τα τέλη ∆εκεµβρίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για παραγωγούς που δεν είχαν πληρωθεί λόγω διοικητικών λαθών, µε αποτέλεσµα το σύστηµα να παραµένει κλειστό γι’ αυτούς. Για όσους από τους παραπάνω παραγωγούς έχουν προβεί σε διοικητικές πράξεις διόρθωσης των λαθών στα κατά τόπους παραρτήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ειπώθηκε αρµοδίως ότι θα καταστεί εφικτή η πληρωµή τους το επόµενο διάστηµα.

Συνταξιούχοι αγρότες του τέως ΟΓΑ δικαιούχοι του επιδόματος 250 ευρώ
Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του εφάπαξ έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών στη ΔΕΘ, συνταξιούχοι αγρότες του πρώην ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.

Όπως έγινε γνωστό, το επίδομα θα πιστωθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ενώ εάν σε ένα νοικοκυριό και οι δύο συνταξιούχοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση θα καταβάλεται και στους δύο. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχρτη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο εισοδηματικός πήχης για να λάβει φέτος ένας χαμηλοσυνταξιούχος το επίδομα αναμένεται ότι θα τεθεί στα 9.600 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, έναντι των 7.200 ευρώ που ήταν το όριο για την ενίσχυση που δόθηκε το περασμένο Πάσχα αλλά και τα Χριστούγεννα του 2021.

Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 800 ευρώ το μήνα, έναντι των 600 ευρώ που ίσχυσαν πέρυσι, ωστόσο δεν θα αφορά μόνο συντάξεις, αλλά και κάθε άλλο έσοδο, όπως είναι τα ενοίκια, γης ή κατοικίας.

Κερδισμένοι βγαίνουν:

Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι
Συνταξιούχοι μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές – Για παράδειγμα κύρια 650 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ.
Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις που δεν εισπράττουν επικουρική
Ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 800 ευρώ τον μήνα και δεν έχουν άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία.
Με σύνταξη έως 800 ευρώ τον μήνα, ένα νοικοκυριό χαμηλοσυνταξιούχων θα εισπράξει στις γιορτές επιπλέον ποσό 500 ευρώ. Αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη – για παράδειγμα ανάπηρα τέκνα – το ποσό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.