Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων 2020 σε εργαζομένους που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από 1ης Μαΐου και μετά.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα της αναστολής δεν θα υπολογιστεί με τον ονομαστικό μισθό, αλλά με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

Η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων 2020 προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31 η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο από τον εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.

Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή 2 μήνες, θα λάβει από το κράτος 137 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων.

Για τους υπόλοιπους έξι μήνες, δηλαδή για 183 ημέρες, το τμήμα του Δώρου που θα λάβει από τον εργοδότη του με βάση τον μισθό του ανέρχεται σε 769 ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα λάβει 906 ευρώ, «μετρώντας» απώλεια 100 ευρώ περίπου.

Ο κορονοϊός «πάγωσε» την διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, καθώς το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει τον καθορισμό του στα μέσα Μαρτίου του 2021.

Με διάταξη που περιλαμβάνει το μίνι εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή, η διαδικασία αναβάλλεται και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του 2020 και από το πόσο ισχυρή θα είναι η εκτιμώμενη ανάπτυξη μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

Αναδρομικά συνταξιούχων-Καταβολή με τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020

Στα τέλη Οκτωβρίου 2020 θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη Βουλή (6.10.2020), μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου 2020, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ειδικότερα τις ίδιες ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2020 για κάθε ταμείο, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε μια εφάπαξ δόση

Η πληρωμή των αναδρομικών (το ποσό) θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή, ώστε να είναι εμφανές τι αναδρομικά θα πάρει ο κάθε συνταξιούχος.

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.