Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υποστηρίζει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εντός του 2021. Πρόκειται για το ύψος στο οποίο ήταν ο κατώτατος μισθός πριν την μείωση του 2012.

Οι θέσεις των επιστημονικών φορέων
Στις θέσεις των επιστημονικών φορέων αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων το 2021, ενώ το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως η όποια απόφαση για αναπροσαρμογή δεν θα πρέπει να αιφνιδιάσει.

Το ΙΟΒΕ τονίζει πως δεν είναι σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατο μισθού και το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως προτεραιότητα έχει η λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Το ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ αναφέρεται στις ισχυρές αναταράξεις που ήδη αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα και που θα συνεχίσουν να υφίσταται το επόμενο διάστημα, ενώ αντίθετο σε αυξήσεις μισθών είναι και το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ.

Το Εθνικό Ινστιτούτου Εργασίας (ΕΙΕΑΔ) διατυπώνει δύο σενάρια: προβλέπει «πάγωμα» του κατώτατου μισθού ή χαμηλή αύξηση της τάξεως του 1,5%.

Τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, καθώς οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση στην αγορά, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις, ούτε καν για το 2022.

Μπορεί η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να είναι στα μισά της «διαδρομής» που προβλέπει ο σχετικός νόμος, ωστόσο ουδείς από τους παράγοντες που συμμετέχουν, δεν πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστική μεταβολή του μισθού.

«Κρατείστε μικρό καλάθι», σημειώνει χαρακτηριστικά προς τον Ο.Τ. παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τελικώς τον Ιούλιο – μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας – θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τις – όποιες – αλλαγές στον κατώτατο μισθό που δεν θα ισχύσουν αμέσως αλλά στο επόμενο έτος.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές βελτιώσεις» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος παράγοντας, επισημαίνοντας ότι «οι επιλογές είναι περιορισμένες λόγω της κρίσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι «προέχει η ανάκαμψη της οικονομίας και η επάνοδος του αναπτυξιακού κύκλου».

Μάλιστα, προσδιόριζε τα χρονικά περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης των επιπέδων του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023. «Για το τρέχον έτος και το επόμενο (2022) θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση», τόνιζε.

Συνεπώς ο πήχης – για την τρέχουσα περίοδο – παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το υπουργείο Εργασίας παρότι αρχικά ήταν διστακτικό, ακόμη και να εκκινήσει την τετράμηνη διαδικασία – τελικώς το αποφάσισε έστω και σε συμβολικό επίπεδο.

Προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων, αλλά και φορέων και επιστημονικών ινστιτούτων, στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.