Για σατανικά έργα κάνει λόγο ιερωμένος της εκκλησίας της οδού Φιλελλήνων και ενώ αρχικά είχε δοθεί το πράσινο φως στον εικαστικό Θάνο Κυριακίδη - Blind Adam.
Σοκαρισμένοι η επιμελήτρια Μαρία Μαραγκού και ο εικαστικός Θάνος Κυριακίδης – Blind Adam από την απόφαση των ιερωμένων της ρωσικής εκκλησίας να απαγορεύσουν την έκθεση έργων που θα εγκαινιαζόταν την Κυριακή 30 Μαΐου στον υπόγειο αρχαιολογικό χώρο της οδού Φιλελλήνων, που υπήρξε και κατακόμβη, παρότι αρχικά είχε δοθεί το πράσινο φως από πλευράς εκκλησίας, ύστερα από άδεια της Αρχιεπισκοπής, αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ήταν ενήμερη.
«Τα έργα δεν έχουν κάτι περίεργο και μεμπτό» δηλώνει στην ΑΥΓΗ η επιμελήτρια της έκθεσης «The End. After Before» Μαρία Μαραγκού απαντώντας στην απόφαση των ιερέων της ρωσικής εκκλησίας οι οποίοι έκριναν τα έργα ανίερα σύμφωνα με την Αυγή.
«Η ρωσική εκκλησία είχε δώσει από την αρχή τη συγκατάθεσή της για την έκθεση, έχοντας οι υπεύθυνοι δει ένα μεγάλο μέρος των έργων που θα συμμετείχαν σε αυτήν, καθώς και δείγμα δουλειάς του Blind Adam. Το έργο που προκάλεσε την αναστάτωση ήταν το φίδι» επισημαίνει η Μ. Μαραγκού σημειώνοντας πως η έκθεση είχε προγραμματιστεί να γίνει από πέρυσι τον Νοέμβριο και, λόγω κορωνοϊού, αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο όπου και πάλι ακυρώθηκε.
Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο εικαστικός Θάνος Κυριακίδης μετέφερε τα έργα στον χώρο για να στηθεί η έκθεση την Παρασκευή. «Ο ιερωμένος της ρωσικής εκκλησίας, μόλις είδε τα έργα, αρνήθηκε να τοποθετηθούν στον χώρο χαρακτηρίζοντάς τα σατανικά» αναφέρει η επιμελήτρια υπογραμμίζοντας πως, παρ’ όλα αυτά, τα έργα παραμένουν έως αυτήν τη στιγμή στο σημείο, ενώ έγιναν προσπάθειες να μεταπειστεί ο ιερέας, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα».
Όπως κάνει γνωστό η κ. Μαραγκού, στην προσπάθεια να πραγματοποιηθεί η έκθεση αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μίλησαν με τον Ρώσο ιερωμένο, αλλά επίσης χωρίς κανένα αποτέλεσμα. «Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, ιερό του Απόλλωνα, με απομεινάρια λουτρών, οστεοφυλάκιο, ψηφιδωτό» επισημαίνει.
«Το φίδι είναι η πέτρα του σκανδάλου, το έργο με τον τίτλο ‘Μεταμόρφωσις’, ένα φίδι με κεφάλι δράκου. Ωστόσο αυτό που βλέπει κανείς είναι ένα γλυπτό που μοιάζει να του πέφτουν τα λέπια, σαν να βρίσκεται σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης» επισημαίνει ο εικαστικός Θάνος Κυριακίδης αποκαλύπτοντας πως «έγινε ειδικά για τον χώρο αυτόν, για τον οποίο ο ιερωμένος του ναού αγνοούσε ότι υπήρξε ιερό του Απόλλωνα. Το φίδι συμβολίζει τον Απόλλωνα, είναι σαν μια προσφορά προς τον θεό, ενώ έχει να κάνει και με το σύμβολο του φιδιού μέσα στον χρόνο, σύμβολο ευφυΐας στην αρχαιότητα που ένωνε τον ουράνιο και τον επίγειο κόσμο» προσθέτει.
«Εμπνεύστηκα αυτό το έργο επειδή ο χώρος συμβαίνει να ήταν ιερό του Απόλλωνα. Αργότερα έγινε ρωμαϊκά λουτρά, καταφύγιο για τους χριστιανούς στους διωγμούς και τον 11ο αιώνα χτίστηκε η ρώσικη εκκλησία. Τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης είναι από δυο σειρές των τελευταίων τριών χρόνων και αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με το θείο» διευκρινίζει ο Θάνος Κυριακίδης, χωρίς να κρύβει ότι μέσα σε αυτά τα έργα «παρατηρούνται αρκετά παγανιστικά στοιχεία».
Η έκθεση είχε προετοιμαστεί και εγκατασταθεί με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Εύγε στον ιερέα.
Απάντηση