Μοντέλο Ισπανίας και Ιταλίας για απαγόρευση, αν χρειαστεί, της κυκλοφορίας των πολιτών, μελετά η κυβέρνησης προκειμένου να περιορίσει την επέκταση του κορωνοϊού.

Εδώ και δύο ημέρες στην Ισπανία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των πολιτών, παρά μόνο αν πηγαίνουν στη δουλειά τους, ή για υγειονομικούς λόγους (επισκέψεις σε φαρμακεία, νοσοκομεία) κι αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με πολλά μέτρα προστασίας.

Στην Ελλάδα όπου οι νόμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν δυναμικά και οι πολίτες είναι απείθαρχοι, ένα τέτοιο καθολικό μέτρο είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική κίνηση πολιτών από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία όπου ζουν κυρίως ηλικιωμένοι, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δείξει ακόμη πιο αυστηρό πρόσωπο.

Ειδικά την 25η Μαρτίου αλλά και όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα, αν τα κρούσματα αυξηθούν δραματικά, τότε η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών θα είναι πιθανή.

Στα σενάρια που μελετώνται είναι και να επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία των οχημάτων για την τροφοδοσία των καταστημάτων και σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

Όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στην κυβέρνηση, αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή βιντεοκλήση που θα γίνει το απόγευμα. Προς το παρόν ισχύουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ενώ εντός της ημέρας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναμένεται να πάρει ιστορικές αποφάσεις.

Κι αυτές δεν θα είναι άλλες όπως το ουσιαστικό κλείσιμο των ναών, με αναστολή των λειτουργιών ώστε να αποτρέπεται η μαζική συγκέντρωση πιστών.

Θα μένουν ανοικτές αλλά μόνο για να πηγαίνουν κάποιοι για την προσευχή τους ή να ανάψουν κάποιο κερί.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και οι νεκροί να έχουν φτάσει τους 4, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη ή παραλείψεις. Αν υπάρξουν σε μικρό χρονικό διάστημα εκατοντάδες κρούσματα, το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει, οι νεκροί θα πολλαπλασιαστούν και η Ελλάδα θα γίνει… Ιταλία.

Ειδικά μετά τις εικόνες που είδαμε το Σαββατοκύριακο με πολλούς πολίτες να μην πειθαρχούν και να πηγαίνουν μαζικά σε παραλίες, βουνά και πάρκα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.- Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.

Η χώρα μπήκε σταδιακά στον πάγο, καθώς όπως αναφέρει το Βήμα, μετά τα διαδοχικά λουκέτα σε σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, παιδότοπους, θέατρα, κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, έκλεισαν παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα.

Η κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να επιβραδύνει τη διασπορά της νόριορισμού δεν τηρούνται». Από το απόγευμα της Παρασκευής λουκέτο μπήκε και στους αθλητικούς χώρους (πλην των ανοιχτών για μεμονωμένη άθληση), τα κέντρα αισθητικής, ενώ κλείνουν οι πόρτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Έτσι εφεξής άδεια λειτουργίας έχουν μόνο τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, τα καταστήματα εστίασης χωρίς τραπεζοκαθίσματα (προσφέρουν δηλαδή αποκλειστικά υπηρεσίες delivery ή take away, συμπεριλαμβανομένων των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων), τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

Από σήμερα τα νέα – αυστηρότερα – μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ αφορούν:

Σούπερ μάρκετ: Αποστάσεις δύο μέτρων – Λειτουργία και τις Κυριακές
Τα σούπερ μάρκετ οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης και με δική τους ευθύνη θα διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

Επίσης, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματά τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημά τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.

Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που υπογράφει ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ενώ υπογραμμίζεται ότι εντός δύο ημερών πρέπει οι επιχειρήσεις να ενημερώσουν το υπουργείο ότι πραγματοποίησαν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων των καταστημάτων.

Εξ αποστάσεως διδασκαλία

Όλα έτοιμα φαίνεται πως είναι για να ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω του κορωνοϊού ήταν το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων.

Βίντεο που ανήρτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο Twitter, δείχνει αναλυτικά όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν τόσο στα σχολεία όσο και στα Πανεπιστήμια.

ΕΛΤΑ: Είσοδος στα ταχυδρομεία όπως στα σούπερ μάρκετ

Επιπλέον έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των πελατών τους από τον κορωνοϊό ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεωτέρας:

* η είσοδος των πελατών στα ταχυδρομικά καταστήματα θα γίνεται τμηματικά, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου (ένας πελάτης κάθε 10τμ) με μέγιστο αριθμό πελατών σε αναμονή, τα 3 άτομα. Οι υπόλοιποι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν υποχρεωτικά την σειρά τους εκτός του χώρου του καταστήματος.

* οι παραδόσεις συστημένων, μικροδεμάτων και δεμάτων, οι εισπράξεις αντικαταβολής, οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων και όλες οι συναλλαγές με τους ταχυδρόμους και τους διανομείς του ομίλου ΕΛΤΑ θα πραγματοποιούνται στην είσοδο του κτηρίου του παραλήπτη (κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου), σε ανοικτό χώρο, τηρώντας την απαραίτητη απόσταση του ενός μέτρου, ενώ για την υπογραφή θα χρησιμοποιούνται τα μέσα (στυλό) του πελάτη.

Υπενθυμίζουμε ότι προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επέκτειναν τον χρόνο παραμονής των ανεπίδοτων ταχυδρομικών αντικειμένων (συστημένων επιστολών και δεμάτων) στα ταχυδρομικά καταστήματα, μέχρι νεωτέρας.

Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει απολυμάνσεις, από εξειδικευμένα συνεργεία σε όλα τα καταστήματα και τους χώρους εργασίας ενώ θα απολυμανθεί σταδιακά και ο στόλος των οχημάτων.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκύπτουν από την πανδημία, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ζητούν την κατανόηση των πελατών τους για περιπτώσεις καθυστερήσεων στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση και έκτακτων αλλαγών στα ωράρια και τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων.

Τέλος, διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας και είναι σε ετοιμότητα για την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, εφόσον χρειαστεί.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.