Μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε το εσπέρας της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος), 7 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας της Ελεούσας Ιεράπετρας ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και τέθηκε σε προσκύνηση απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως, του θαυματουργού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος προλόγισε το θέμα της ομιλίας «Κλίμακος αναβάσεις και καταβάσεις», εκφράζοντας την εξαιρετική χαρά, τιμή και ευλογία που ομιλητής της βραδιάς είναι ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο οποίος διακρίνεται για τη λιπαρά θεολογική του παιδεία και το ιερατικό ήθος του και υπήρξε επί δεκαετία συνεργάτης του στο Συνοδικό Γραφείο της Εκκλησίας Κρήτης.

Σήμερα δε αποτελεί τον στυλοβάτη της Ιεράς Συνόδου και τον κατεξοχήν πνεύμονα αυτής και διακρίνεται για την πνευματική σύνεση και ευσυνειδησία του στον λεπτό χειρισμό των εκκλησιαστικών θεμάτων και συνοδικών υποθέσεων.

Ο π. Πρόδρομος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την ευγενική και τιμητική πρόσκληση, αναφέρθηκε στους τριάντα λόγους-σκαλοπάτια της πνευματικής ζωής και στις αρετές της ουρανοδρόμου Κλίμακας που οφείλει να καλλιεργεί συνεχώς ο Χριστιανός, στον αγώνα του για την καταπολέμηση των παθών, όπως της οργής, της οκνηρίας, της μνησικακίας, της καταλαλιάς, της πολυλογίας, του ψεύδους, της ακηδίας, της γαστριμαργίας, της φιλαργυρίας, της κενοδοξίας, της περηφάνιας, των λογισμών βλασφημίας κ.α.

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι τα τοξεύματα του πειρασμού αντιμετωπίζονται με την συναίσθηση της αμαρτωλότητας και με την συνεχή εκζήτηση του θείου ελέους, που έρχεται να ενθρονιστεί σε μια εύσπλαχνη και ταπεινή καρδιά, ενώ εφέστησε την προσοχή στον κίνδυνο εγκλωβισμού σε μια πνευματική αυτάρκεια και σε φαρισαϊκή αυτοδικαίωση.

Επίσης, αναφέρθηκε στις δύο κατηγορίες πειρασμών, που έρχονται «εκ δεξιών» ή «εξ αριστερών» και τόνισε ότι η ορθόδοξη αντίληψη εκφράζεται καθαρά από τους λόγους του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Κάλλιον πλανάσθαι μετά της Εκκλησίας ή ορθοτομείν εκτός αυτής».

Όπως σημείωσε ο π. Πρόδρομος, η Κλίμακα του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου αποτυπώνει το σύνολο της πνευματικής ζωής μέσα από το αληθινό βίωμα της πάλης για την καταπολέμηση των παθών.

Αποτελείται από τριάντα «Λόγους»-σκαλοπάτια, που ξεκινούν από την αποταγή και καταλήγουν στην απάθεια και στην αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας, που αποτελεί εικόνα Θεού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αρετή της διακρίσεως που είναι «ο λεπτός οδοδείκτης που διακρατεί όλη την πνευματική ζωή».

Καταλήγοντας ο π. Πρόδρομος υπογράμισε ότι έχουμε όλοι μας αναβάσεις και καταβάσεις στην πνευματική μας πορεία και το ζητούμενο είναι η ώρα του Θεού να μας βρει στην ανάστασή μας και όχι στην πτώση μας. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης εμψυχώνοντας στον αγώνα κατά του διαβόλου συνιστά σφοδρό πόλεμο εναντίον του:

«Αγωνισώμεθα μη μόνον παλαίειν αλλά και πολεμείν τους δαίμονας». Η προτροπή του αγίου για ανάβαση απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως, μοναχούς και λαϊκούς. Η παρούσα ζωή είναι για τον καθένα μια πνευματική Ολυμπιάδα με πολλά και δύσκολα αγωνίσματα, αλλά και με άφθαρτους και αιώνιους στεφάνους.

Ποιός στόχος και ποιά επιδίωξη θα μπορούσε να συγκριθεί με το όραμα της αναβάσεως στην κορυφή της ουρανοδρόμου κλίμακος και στο ύψος της κατά χάριν θεώσεως; Ώρα, λοιπόν, «εξ ύπνου ημάς εγερθήναι» καί «δραμείν επι το βραβείον της άνω κλήσεως του Θεού εν Χριστω Ιησού» Αμήν.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε από καρδιάς τον ομιλητή για τον ζωντανό και γλαφυρό τρόπο και αρτυμένο με θείο άλας και πολλά παραδείγματα χειμαρώδη λόγο του και του ευχήθηκε την σκέπη και την προστασία της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής και τις πρεσβείες του Αγίου Νεκταρίου, που απότμημα του ιερού λειψάνου τέθηκε προς προσκύνηση και επιστηριγμό των πιστών είχε δωρίσει ο μακαριστός Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρός Ιερόθεος στον αοίδιμο προκάτοχό του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός και η εσπερινή ομιλία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 14 Απριλίου στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας με ομιλητή τον Θεοφ. Επίσκοπο Νεαπόλεως Κύπρου κ. Πορφύριο και ότι τις τρεις επόμενες ημέρες (8/4 έως 10/4) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας θα εξομολογεί ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Φιλήμων Σταυρονικητιανός, ο οποίος στις 11 και 12/4 θα εξομολογεί στην πόλη της Σητείας (στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου) και τέλος το προσεχές Σάββατο 13/4 στο Παλαίκαστρο.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.