Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή η νηστεία είναι αυστηρή, άνευ καταλύσεως οίνου και ελαίου.

Λάδι και κρασί καταλύουμε μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές και κατά την εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Ονομάστηκε Τεσσαρακοστή εις ανάμνηση της νηστείας του κυρίου Ιησού Χριστού στην έρημο η οποία είχε διαρκέσει 40 ημέρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η αρχαιότερη από όλες τις μεγάλες νηστείες της ορθοδόξου εκκλησίας αφού καθιερώθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Μέσα από το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τη νηστεία, την εξομολόγηση, την προσευχή, την ελεημοσύνη, τις συχνές ακολουθίες και όλους τους πνευματικούς αγώνες, οι χριστιανοί προετοιμάζονται για να αναστηθούν και οι ίδιοι από τα πάθη και τις αμαρτίες τους.

Ο Ιερός Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας λέει ότι, την Αγία Τεσσαρακοστή νηστεύουμε όχι για το Πάσχα, όχι για το Σταυρό, αλλά για τις αμαρτίες μας, επειδή το Πάσχα δεν είναι υπόθεση νηστείας και πένθους, αλλά χαράς και ευφροσύνης. Τη Μεγάλη Εβδομάδα νηστεύουμε και συμπενθούμε και συμμετέχουμε στο εκούσιο Πάθος του Σωτήρος Χριστού μας με μία νηστεία πένθους και μετανοίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.