Καθαρά Δευτέρα: Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας και αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Ουσιαστικά ονομάστηκε έτσι γιατί αφήνουμε πίσω μας όλες τις ”αμαρτωλές” συνήθειες και κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, δηλαδή των μη νηστίσιμων, φαγητών, ”καθαρίζοντας” με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας.

Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν η Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται “της Τυροφάγου” επειδή είναι η τελευταία μέρα που τρώμε γαλακτοκομικά.

Την Καθαρά Δευτέρα κατά το έθιμο τρώμε λαγάνα, αλλά και άλλα νηστίσιμα όπως ταραμά και θαλασσινά. Επίσης είναι η μέρα του χαρταετού. Απαραίτητα στοιχεία της αποκριάς θεωρούνται τα κούλουμα και ο χαρταετός. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τελειώνουν με τα κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.

Γρήγορη και εύκολη λαγάνα

Υλικά (βγάζουν 3 – 4 λαγάνες ανάλογα το μέγεθος του ταψιού):

800 γραμμάρια αλεύρι (σκληρό για ψωμί – για ζυμωτό / ή και μείγμα από μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό για ζυμωτό)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
450 – 500 ml χλιαρό νερό
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Σουσάμι (μπόλικο)
Λαδόκολλες
Προαιρετικά: πέστο, πάστα ελιάς, πάστα λιαστής ντομάτας, ξηρή καρποί κ.λπ.

Η διαδικασία:

1. Βάζουμε σε μπολ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ελάχιστο αλεύρι (για να χυλώσει), ανακατεύουμε με σύρμα ή πιρούνι και αφήνουμε για 20 λεπτά.

2. Στο ίδιο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μείγμα μαζί με το λάδι και το αλεύρι.

3. Χτυπάμε για 5-10 λεπτά με τον γάντζο και σταδιακά ρίχνουμε το αλάτι (σταματάμε όταν το μείγμα αρχίζει να «πιάνεται» πάνω στο γάντζο).

4. Βγάζουμε το ζυμάρι (χωρισμένο στις μερίδες μας ή και ενιαίο) και το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη, σε ζεστό χώρο, για τουλάχιστον 45 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και πάνω από ώρα).

5. Οταν έχουν φουσκώσει αρκετά -πρέπει να είναι σχεδόν διπλάσιο το ζυμάρι- τις χωρίζουμε σε κομμάτια (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) έχοντας βάλει αλεύρι στα χέρια μας και τις πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο.

6. Προαιρετικά σε εκείνο το σημείο, αν θέλουμε προσθέτουμε… γεύσεις όπως: λίγο πέστο, λιαστά ντοματάκια, πάστα ελιάς, ελιές ή και ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους (tip: Μην αγχώνεστε, και χωρίς αυτά η λαγάνα θα είναι… σούπερ!).

7. Τις ανοίγουμε καλά με τον πλάστη (αν δεν υπάρχει πλάστης, ένα γυάλινο, αλευρωμένο μπουκάλι θα βοηθήσει), ώστε να γίνουν πολύ λεπτές, φτιάχνουμε το σχήμα της λαγάνας και τοποθετούμε στο ταψί, πάνω σε λαδόκολλα.

8. Ανοίγουμε τρύπες σε όλο το μήκος της κάθε λαγάνας με τα δάχτυλα αλλά και με πιρούνι. Προσοχή, μη φοβηθείτε: το πιρούνι πρέπει να φτάσει μέχρι κάτω για να μη γίνει η λαγάνα μας… παχιά φραντζόλα.

9. Πασπαλίζουμε με σουσάμι (αρκετό) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 12 – 17 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.