Την κατάρρευση τμήματος της εκκλησίας του Άγιου Ιακώβου που βρίσκεται στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας ανακοίνωσε, ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου με ανάρτηση του στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς δεν έχουμε πάντα καλά νέα. Με τις βροχές κατάρρευσε το ετοιμόρροπο καμπαναριό, παρασύροντας και τμήμα του τοίχου. του Αγίου Ιακώβου που βρίσκεται στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας.

Η εκκλησία βρίσκεται σε απρόσιτη περιοχή και είναι κάτω από τον έλεγχο του Τούρκικου στρατού. Ο Άγιος Ιάκωβος είναι στο πρόγραμμα της Τεχνικής Επιτροπής και αναμέναμε το πράσινο φως για να αρχίσουν εργασίες στήριξης.

Δυστυχώς η έναρξη καθυστερούσε με τη δικαιολογία ότι χρειαζόταν αποναρκοθέτηση.

Τώρα πια βρισκόμαστε μπροστά σε καταστροφή. Ελπίζω ότι η δραματική κατάσταση θα επιτρέψει άμεση παρέμβαση και στο βαθμό που είναι δυνατό επανόρθωση.

Η Τεχνική Επιτροπή θα γίνει σύντομα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη και θα εισηγηθεί να συμπεριληφθεί το ζήτημα του Αγίου Ιακώβου στα θέματα της προσεχούς συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Παλαιότερα ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκε την περιοχή και έδειξε ότι είναι θετικά διακείμενος.

ΠΡΟΣΘΕΤΩ: Μετά από σαράντα πέντε χρόνια μακρύς είναι ο κατάλογος των εκκλησιών και μνημείων, σε ολόκληρη την Κύπρο, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το μόνο εμπόδιο είναι το οικονομικό. Προσβλέπουμε στην ετήσια εισφορά του Προέδρου εκ 500 χιλ ευρώ, αλλά και σε δωρεές όσων διαθέτουν τα μέσα και πάσχουν για την κατάσταση των μνημείων».

omegalive.com.cy

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.