Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες από τον Μορφωτικό Σύλλογο "ΘΡΑΚΙΚΟΣ" στη Γανόχωρα Πιερίας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτη Τιμόθεου, ο οποίος γεννήθηκε το 1872 και απεβίωσε το 1928.

Ο Τιμόθεος από το 1913 διετέλεσε Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας, ενώ το 1922 ο ίδιος οδήγησε το ποίμνιό του στην Ελλάδα και συνέβαλε στην επιλογή της Πιερίας αλλά και στην εγκατάσταση του ποιμνίου του στη σημερινή Γανόχωρα.

Ο Γάνος και η Χώρα ήταν δύο χωριά της Ανατολικής Θράκης και ονομάστηκαν Γανόχωρα από την ένωση των δύο χωριών, όταν οι κάτοικοι τους ήρθαν πρόσφυγες στην Πιερία και εγκαταστάθηκαν στον ίδιο χώρο.

Ο Τιμόθεος στη συνέχεια έγινε πρώτος και τελευταίος Μητροπολίτης της προσωποπαγούς Μητροπόλεως Μετσόβου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ελλογιμότατος κ. Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος μετέφερε το κλίμα της Μικρασιατικής καταστροφής και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν. Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η αναφορά του ομιλητή στις τελευταίες στιγμές και στην κηδεία του Μητροπολίτη Τιμοθέου στο Μέτσοβο.

Στα αποκαλυπτήρια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου “ΘΡΑΚΙΚΟΣ” Θωμάς Αναστασιάδης, η χορηγός κατασκευής της προτομής και Γανοχωρίτισσα ομογενής από τη Βοστώνη, Άννα Μπουράνη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γανόχωρας Γιάννης Μαντονίτσας, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων κ.α.

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να κάνει τα αποκαλυπτήρια, παραχώρησε τη θέση του τιμητικά στον 98χρονο Ελευθέριο Σουλή, ο οποίος γεννήθηκε στη Χώρα το 1920 και είναι ο μόνος επιζών σήμερα από εκείνους που ήρθαν εκείνη την εποχή στη Γανόχωρα, οδηγούμενοι από τον ποιμενάρχη τους, Μητροπολίτη Τιμόθεο.

Κατερίνη: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτη Τιμόθεου


Κατερίνη: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτη Τιμόθεου


Κατερίνη: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτη Τιμόθεου

Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.