ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η Αγία Μαρίνα είναι η μόνη εκκλησία της Κυθρέας που βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της κατεχόμενης κωμόπολης, Πέτρος Καρεκλάς, μετά την τέλεση του εκκλησιασμού στην εν λόγω εκκλησία το Σάββατο 22 Ιουλίου.
Αρχικά, ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ότι για τον εκκλησιασμό συγκεντρώθηκαν γύρω στα 120 άτομα, κάποιοι εκ των οποίων ήρθαν με τα αυτοκίνητά τους και οι υπόλοιποι με λεωφορεία. Πρόσθεσε ότι στον περίβολο του ναού υπήρχαν «αστυνομικοί», χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε θέμα, και ότι η τελετή έγινε «ήσυχα και ωραία», χωρίς κανένα εμπόδιο από τις κατοχικές αρχές.

Οι εκκλησιαζόμενοι ήταν προσηλωμένοι στη λειτουργία, σημείωσε ο Δήμαρχος της Κυθρέας, τονίζοντας ότι όλοι ήταν συγκλονισμένοι βλέποντας τις αλλαγές που συντελούνται στην κατεχόμενη γη μας, όπως τα σπίτια που ερημώνονται και τις εκκλησίες που έχουν αλλάξει χρήση. Ανέφερε ως παράδειγμα την εκκλησία της Χαρδακιώτισσας που έχει μετατραπεί σε τζαμί και την εκκλησία της Αγίας Άννας που έχει μετατραπεί σε γυμναστήριο.

Αναφερόμενος στην Αγία Μαρίνα, ο κ. Καρεκλάς εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι είναι ο ναός της ομώνυμης ενορίας της Κυθρέας, η οποία έχει συνολικά 6 ενορίες. Ακόμη, επεσήμανε ότι είναι μια «σχετικά καλά συντηρημένη εκκλησία» γιατί χρησιμοποιείτο ως χοροδιδασκαλείο.

Στην Αγία Μαρίνα, πρόσθεσε ο Δήμαρχος της Κυθρέας, έχουν γίνει μικρές επιδιορθώσεις χάρη στο ενδιαφέρον των προσφύγων της Κυθρέας και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. «Δεν υπάρχει εικονοστάσι ούτε εικόνες ούτε σκαμνιά, παρά μόνο οι τοίχοι και το εξωτερικό περίβλημα, που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι τελευταία οι τοίχοι της εκκλησίας ασβεστώθηκαν εξωτερικά.

Ακόμη, ο κ. Καρεκλάς σημείωσε ότι οι τοιχογραφίες έχουν εξαφανιστεί από καιρό, γιατί οι Τούρκοι είχαν ασπρίσει τους τοίχους με μπογιά. «Το μόνο τμήμα της εκκλησίας στο οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν τοιχογραφίες είναι το άνω διάζωμα του γυναικωνίτη», επεσήμανε. «Ουσιαστικά, είναι η μόνη εκκλησία της Κυθρέας που διατηρείται σε καλή κατάσταση», είπε.

«Στη διαδρομή της επιστροφής στις ελεύθερες περιοχές, περάσαμε με το λεωφορείο μέσα από το χωριό, και εγώ ως Δήμαρχος ανέλαβα την ξενάγηση. Επιστρέψαμε συγκλονισμένοι και συγκινημένοι», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Σήμερα, συνέχισε, «περνώντας έξω από τον ναό του Αγίου Ανδρονίκου, που δεν έχει στέγη και είχε συντηρηθεί από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά για να μην καταρρεύσει εντελώς, διαπιστώσαμε ότι ο περίβολος του ναού έχει γεμίσει με χόρτα και ακαθαρσίες». «Δεν υπάρχει καμία περιποίηση», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν δρομολογούνται έργα για αποκατάσταση σημαντικών μνημείων της Κυθρέας, εξήγησε ότι η μόνη εκκλησία η οποία συντηρήθηκε από τη Δικοινοτική Επιτροπή ήταν ο Άγιος Ανδρόνικος. «Έγινε μια συντήρηση για να μην καταρρεύσει, καθαρίστηκε η εκκλησία, τοποθετήθηκε κάγκελο για να μην μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας», ανέφερε.

Ωστόσο, όπως είπε, «δεν μας δίνεται η άδεια για χρήση αυτού του χώρου, έστω και για λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ανδρονίκου». «Η μόνη εκκλησία της Κυθρέας για την οποία μάς δίνεται άδεια είναι η Αγία Μαρίνα», διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ.

Φέτος, συνέχισε ο Δήμαρχος της Κυθρέας, «υποβάλαμε αίτηση για την Αγία Μαρίνα εδώ και μήνες. Μάς απάντησαν πριν από δύο εβδομάδες». Σε άλλες χρονιές, πρόσθεσε, «μάς έδιναν τη συγκατάθεσή τους 2-3 ημέρες πριν από τη λειτουργία». «Πέρυσι, μόνο 30 άτομα πήγαμε στην Αγία Μαρίνα, γιατί μας δόθηκε η άδεια τελευταία στιγμή και δεν είχαμε τον χρόνο να οργανωθούμε όπως θα θέλαμε», κατέληξε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.