Με τη συζήτηση που αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων να μην έχει κοπάσει διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος κύκλος των «εκλογών» για την ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του Ερσίν Τατάρ.
Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε μεταδοθεί από την ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στη δήλωση του ΣΑ που αφορά το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου. «Αυτό που αναμένω από το ΣΑ του ΟΗΕ είναι να δει την πραγματικότητας στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές».
Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ διεκδικούν το χρίσμα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με τον πρώτο να υποστηρίζει την λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τον δεύτερο την λύση των δύο κρατών.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα.
Με συμμετοχή που έφτασε το 58,21%, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, ο Ερσίν Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων, ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,84%, ο Τουφάν Ερχιουρμάν το 21,68%, ο Κουντρέτ Οζερσάι το 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί το 5,36%, ο Σερντάρ Ντενκτάς το 4,20%, ενώ οι υπόλοιποι 5 μικρότεροι υποψήφιοι κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.
Ο Τουφάν Ερχιουμάν, ηγέτης του ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος, το οποίο έλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 21,68% μετά από συνεδρίαση των μελών του, στήριξε τον νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ενώ οι υπόλοιποι λειτούργησαν κατά συνείδηση.
Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις. Η Άγκυρα, ανακοινώνει ευθαρσώς και εν μεσω τυμπανοκρουσιών την υπερψήφιση νέου νόμου με τον οποίο διευρύνει την περιοχή ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση και ούτε λίγο, ούτε πολύ μας λέει, ότι το μισό Αιγαίο μαζί με τα νησιά μας είναι περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση.
Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαΐνογλου. Με χάρτη που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter o Υπουργός Μεταφορών ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα του επέκτεινε τις περιοχές έρευνας και διάσωσης «για να καλύπτει τις περιοχές στις οποίες πραγματοποιούν έρευνες τα πλοία μας στην ανατολική Μεσόγειο». Στην ανάρτησή του μάλιστα, ο Αντίλ Καραϊσμαΐνογλου, ‘στέλνει’ και χαιρετισματα στο Φατίχ, το Γιαβούζ και το Kanuni.
Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
«Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών.
Πιο συγκεκριμένα, ολόκληρη η ανακοίνωση:
H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.
Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί.