ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕΡΒΙΑΣ

Για άλλη μια φορά ενοριακό κτήριο, κτισμένο δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Λουκά της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο χωριό Βιτομίριτσα του Κοσόβου, υπέστη καταστροφές από αγνώστους. Το κτίριο είχε δεχθεί παρόμοια επίθεση τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αλλά οι δράστες δεν έχουν βρεθεί ακόμη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κτήριο λειτουργεί ως προσωρινό καταφύγιο για Σέρβους, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από το Κόσσοβο και τα Μετόχια, κατά τη διάρκεια των εθνικών εκκαθαρίσεων.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2022, οι άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο κτίριο, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Η αστυνομία του Κοσσόβου απενέβη αλλά οι δράστες διέφυγαν. Έχει σχηματιστεί δικογραφία για φθορά και καταστροφή ιδιοκτησίας.

Το κτίριο είχε υποστεί παρόμοια επίθεση, τον Μάρτιο του 2021. Τότε η προκληθείσα ζημιά είχε εκτιμηθεί σε 4.000 ευρώ, και το καλοκαίρι του 2021 το σπίτι είχε επισκευαστεί.

Ο Ναός που είναι από μάρμαρο είχε κτιστεί στο χωριό Βιτομίριτσα, το 1912, αφιερώθηκε στον Άγιο Απόστολο Λουκά, επειδή ακριβώς την ημέρα της εορτής του τα στρατεύματα του Μαυροβουνίου είχαν απελευθερώσει την περιοχή από τους Τούρκους.

Αλλά από το 1945, ο αριθμός των ορθόδοξων κατοίκων του χωριού άρχισε σταθερά να μειώνεται. Στη διάρκεια των επιδρομών στο Κόσσοβο, το 1999, πριν από την έλευση των ειρηνευτικών δυνάμεων KFOR, οι Αλβανοί εξτρεμιστές βεβήλωσαν το Ναό και το έκαψαν. Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης άρχισαν το Σεπτέμβριο του 2021.

Πηγή: ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.