Έλαμπε από την βυζαντινή πορφύρα εχθές Τρίτη 18-7-22, ο αισθαντικός και καταπράσινος λόφος του Σκουζέ στον Κολωνό – αυτός ο έξοχος πνεύμονας της Αθήνας μας – και μυροβολούσε από την θρησκευτική κατάνυξη του καταιγιστικού πλήθους των Αθηναίων, που συνέρρευσαν πανηγυρικά, για να εορτάσουν – τιμήσουν, την ιερή μνήμη του μάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Αιμιλιανού.

Του θεοφόρου νέου από το Δορύστολο της Θράκης, που έμπλεος από ατράνταχτη πίστη και απαράμιλλη ζέση για το ιδεώδες της Ορθοδοξίας, ατρόμητα γκρέμισε τα είδωλα ενός ειδωλολατρικού ναού και παρουσιάστηκε αμέσως – για να αποτρέψει την ενοχοποίηση οιουδήποτε άλλου αθώου – στο έπαρχο του Ρωμαίου αυτοκράτορος Ιουλιανού του Παραβάτη, για να του δηλώσει την κάθετη και έμπρακτη αντίδρασή του, σε μια θρησκεία ψεύτικη, φθαρτή και χωρίς ηθικό περιεχόμενο ! Και ο έπαρχος τότε διέταξε στην άρνηση του ιερομάρτυρά μας να ζητήσει συγνώμη, να τον ξυλοκοπήσουν ανηλεώς, να τον βασανίσουν φριχτά και εν τέλει να τον κάψουν ζωντανό ! Μα ήταν τέτοιο το πύρωμα της ψυχής του λαμπρού νέου της Θράκης, για την πίστη του Χριστού μας, που καμιά πυρά, δεν μπορούσε να το υποστείλει. Μαρτύρησε καιόμενος φριχτά, για να κερδίσει ωστόσο την βασιλεία των ουρανών και τον ιερό ηθικό κότινο, του προστάτη της ορθοδοξίας.

Στον λαμπροστόλιστο ναό λοιπόν του Αγίου Αιμιλιανού, στον κατάδροσο λόφο του Σκουζέ, που κατήυγαζε την θεία κατάνυξη της εορτής, αλλά και εξέπεμπε την ηθική φροντίδα με την καλωσιά του, όλων των συντελεστών του ναού, έδωσαν το δυναμικό παρόν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι, από όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας, για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής, στον αγνό και ιδεοφόρο νέο της Ορθοδοξίας, Αιμιλιανό. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβή Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, τον ιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Αιμιλιανού, ευσεβή πατέρα κ-ο Νικόλαο Αργυρόπουλο, τους άλλους ιερείς του ναού, καθώς και πλήθους άλλων ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που με ευσέβεια προσήλθαν, για να τιμήσουν τον αγιομάρτυρα της Ορθοδοξίας μας Αιμιλιανό.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Αιμιλιανού, αλλά και αποτμήματος ιερών λειψάνων, στους περιμετρικούς του ναού δρόμους, του πανέμορφου διαμερίσματος του Κολωνού. Ιδιαίτερο χρώμα στην λαμπρή και επιβλητική πομπή, έδωσε με τους γλυκείς παιάνες της, η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που προσήλθε για να τιμήσει την σεπτή μνήμη του ιερομάρτυρος Αιμιλιανού. Έμφορτοι από ηθική έξαρση, για την κατανυκτική εορτή, οι κάτοικοι των πολυκατοικιών στους δρόμους της πομπής του 4-ου Διαμερίσματος, έραιναν με ροδοπέταλα και μύρα την εικόνα του Αγίου και προσεύχονταν ευλαβικά, για τις πρεσβείες του, ώστε να έλθει αρωγός στην ζωή τους, στις δίσεκτες μέρες της πολύπαθης εποχής μας. Άπειρη η ευλάβεια και η προσήλωση του αθηναϊκού λαού, στις αδαμάντινες – ιερές διδαχές και τα άγια καταπιστεύματα της Ορθοδοξίας μας.

Το εισπράττει ο επισκέπτης και ο ευλαβής προσκυνητής, σε κάθε ορθόδοξο στολίδι της Αθήνα μας. Και είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρος εδώ ο πρωτόθρονος οικουμενικός μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, που επισημαίνει με νόημα «Στα ξωκλήσια και τα μοναστήρια ο ελληνικός λαός, αναγεννάται ηθικά και σφυρηλατεί την ενότητά του. Αντλώντας δύναμη, από αυτήν την μοναδική ηθική μέθεξη που του προσφέρει η μύξη από το θυμάρι και το λιβάνι» !!! Και σαν ένα πανέμορφο – πελώριο ξωκκλήσι έμοιαζε χθές το Διαμέρισμα του Κολωνού, ζωσμένο από το ανθρώπινο μελίσσι των επισκεπτών του, που προσήλθαν ευλαβικά να τιμήσουν τον ιδεοφόρο Αιμιλιανό.

Με την επάνοδο στον ναό, τον λόγο έλαβε ο ευσεβής Επίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος και αφού διαβίβασε το μήνυμα αγάπης του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου επ αφορμή της πανηγυρικής εορτής του Αγίου, εμφατικά τόνισε την ανάγκη να εμπεδώσουμε ως κοινωνία τα ιερά μηνύματα, της αταλάντευτης πίστης, της σταθερότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας, στον δρόμο του αίματος και της θυσίας, του Αγίου Αιμιλιανού και να καταστούμε και μείς ακλόνητοι στυλοβάτες, των ιδανικών και των ιερών αξιών της ορθοδοξίας μας, που είναι και η μοναδική και αληθής οδός, της ηθικής μας σωτηρίας.

Περαίνοντας στην αντιφώνησή του, τον λόγο έλαβε ο προϊστάμενος του ναού, πατέρας κ-ος Νικόλαος Αργυρόπουλος, και αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως το χριστεπώνυμο πλήθος, που με περίσσεια καρδιάς συμμετείχε δυναμικά στο εορταστικό πανηγυρικό διήμερο, τη φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που χρωμάτισε την εορτή, το ενοριακό συμβούλιο, το φιλόπτωχο ταμείο και τους ευγενείς εθελοντές, που αγόγγυστα δούλεψαν για να λαμπρύνουν με την φροντίδα τους την εκκλησία, αλλά και την Διοίκηση της Τροχαίας, που συνέδραμε στα άψογα μέρα τάξης της πανηγύρεως, ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και ο εμπνευσμένος νέος της Ορθοδοξίας μας Άγιος Αιμιλιανός, να είναι ηθικός παραστάτης κάθε χριστιανού. Στην εκδήλωση προεξάρχοντος του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου, παρέστησαν πλήθος προσωπικοτήτων, από το φάσμα της πολιτικής, της στρατιωτικής ηγεσίας και της αυτοδιοίκησης.

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα και ο θεοσκεπής Άγιος Αιμιλιανός, να σας χαρίζει κάθε ηθική ευτυχία και να λαμπρύνει την άξια ζωή σας. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα !

Παραθέτουμε παρακάτω, το απολυτίκιο στην μνήμη του ιερού Αιμιλιανού

«Ως προσφορά και ολοκάρπωμα θείον, δια πυρός προσενέχθεις τω Δεσπότη, τοις όμβ-ροις των χαρίτων σου ευφραίνεις νυν ημάς, πυρ γαρ το ουράνιον, τη ψυχή περιφερών, ώσπερ αύραν έφερες, την κατάφλεξιν Μάρτυς. Αλλά μη παύση πάντοτε φρουρείν, τους σε τιμώντας, Αιμιλιανέ ένδοξε».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.