Την Κυριακή 17 Μαρτίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Α΄ Εβδομάδος Νηστειών που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου. Τα κατανυκτικά τροπάρια έψαλε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Διευθυντού της Σχολής κ. Αντωνίου Πλαΐτη.

Ακολούθησε η ομιλία του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Πανοσ. Αρχιμ. Προδρόμου Ξενάκη, με θέμα: «Οὐκ ἀρνησόμεθά σε, φίλη Ὀρθοδοξία».

Ο π. Πρόδρομος ανεφέρθη στη σπουδαιότητα της ορθοδόξου παραδόσεως που συμπυκνώνεται ολόκληρη κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, διότι στην καρδιά της λειτουργείται η αλήθεια, η ωραιότητα της πνευματικής ζωής. Γιατί, όπως επεσήμανε, πνευματική ζωή, ή όπως λέμε σήμερα «Ορθόδοξη Πνευματικότητα» δεν είναι κάποια μετέωρα ευσεβιστικά συναισθήματα, κάποιος απόκοσμος θρησκευτικός ρομαντισμός, κάποια νοσταλγική μεταφυσική περιπλάνηση. Είναι η ωραιότητα της Ορθοδόξου Ασκήσεως.

Η άσκηση, εξήγησε, δεν θα πρέπει να συνδέεται με την ηθική φιλοσοφία ή με ένα σύστημα αρετών στην ανθρωποκεντρική ή ιδεολογική του διάσταση.

Κατά τον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο, η άσκηση «παραμένει ατελής και άπρακτη αν η μυστική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος δεν επιτελείται από τη χάρη στο θυσιαστήριο της καρδιάς». «Δεν επιλέγω το δρόμο της ασκήσεως για να έχω ανταπόδοση, δεν δίνω για να διεκδικήσω, δεν απαιτώ από τον Θεό το “δικαίωμά” μου, δεν εγκλωβίζομαι σε μια ατομική δήθεν “πνευματική κατάσταση”.

Έχει καθοριστικό ρόλο το κίνητρο της ασκήσεως και του αγώνα μου. Ασκούμαι, νηστεύω, στερούμαι, αγωνίζομαι, προσπαθώ γιατί αγαπώ! », ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Πρόδρομος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπεγράμμισε ότι η Ορθοδοξία έρχεται σήμερα να προβάλλει την αξία του ανθρώπινου προσώπου. Έρχεται να τονίσει την ανάγκη, μαζί με την αναστήλωση των εικόνων των Αγίων του Θεού, να γίνει και μια άλλη πνευματική αναστήλωση των εμψύχων εικόνων του Θεού, κάθε ανθρωπίνου προσώπου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος επέδωσε στους απόφοιτους σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής τα Διπλώματα, τα Πτυχία και τα Αποφοιτήρια για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του στον Άρχοντα και τους καθηγητές της Σχολής για το έργο που επιτελούν και την ικανοποίησή του για την πρόοδο των σπουδαστών.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.