Το εσπέρας της Κυριακής 11 Απριλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Παραθρονίου στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Ε΄ Εβδομάδος Νηστειών, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανεφέρθη στη σοφή διδαχή του μεγάλου Οσίου Ιωάννου της «Κλίμακος» ο οποίος μας διδάσκει με πρακτικό τρόπο πώς να επιζητούμε την βοήθεια και το έλεος του Χριστού τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τους δικούς μας ανθρώπους. Επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ο Όσιος Ιωάννης μας διδάσκει ότι η εκζήτηση του θείου ελέους γίνεται μέσα από μια πορεία προς το Χριστό. Γι’ αυτό τρέχουμε προς την αγάπη του Θεού με ελπίδα και προσμονή. Κι αυτή η διαδρομή προς τη θεϊκή παρηγοριά αποτελεί τον ασκητικό αγώνα του κάθε ανθρώπου, διότι χωρίς ασκητική προσπάθεια δεν επιτυγχάνεται η συνάντηση με το Θεό.

Η ασκητική διαδρομή του πιστού δηλώνει την πρόθεσή του να συναντήσει τον Κύριο. Για να ξεκινήσει όμως κάποιος αυτή τη διαδρομή χρειάζεται πίστη. Και ο Χριστός μας δείχνει τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε την πίστη μας· με τη νηστεία και την προσευχή. Με αυτά τα πνευματικά αγωνίσματα ενισχύεται η πίστη. Γίνεται πιο καθαρή, πιο σταθερή, πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική. Διότι η πίστη είναι εκείνη που προκαλεί το θαύμα, την επέμβαση του Θεού, την αλλαγή στη ζωή μας, την Ανάσταση από τον πνευματικό θάνατο».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Ας παρακαλούμε πάντοτε τον Χριστό, λέγοντας «Πιστεύω, Κύριε, βοήθησέ με στην απιστία μου», που σημαίνει, έχω την στοιχειώδη πίστη να αναγνωρίσω την θεότητά Σου και την δύναμή Σου να μεταμορφώσεις τα πάντα γύρω μου προς το καλύτερο· που σημαίνει, αναγνωρίζω παράλληλα και την δική μου ανεπάρκεια. Ενίσχυσέ με, αύξησε την πίστη μου, διώξε τον πειρασμό, δώσε μου την ειρήνη Σου, ανάστησέ με από τα πάθη που νεκρώνουν την ψυχή μου. Αυτή ας είναι και η δική μας προσευχή, όχι μόνο τούτη την περίοδο της εντονότερης νηστείας και προσευχής, αλλά και κάθε ημέρα της ζωής μας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.