Διάστικτοι από ηθική έξαρση, οι πανέμορφοι Αμπελόκηποι εχθές Κυριακή 14 Απριλίου 2024, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών και του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, στον λαμπροστόλιστο ναό τους του Αγίου Δημητρίου. Πλήθος κόσμου έτσι από το 7-ο Διαμέρισμα συνέρρευσε στην εκκλησία, για να τιμήσει την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, αλλά και τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, την κορυφαία αυτή φυσιογνωμία της ορθοδόξου εκκλησίας μας, που με τον μοναστικό του βίο, την ενάρετη ζωή του και το αξεπέραστο συγγραφικό του έργο, προεξάρχοντος του ομώνυμου βιβλίου του της «Κλίμακος», σημάδεψε ανεξίτηλα το ήθος της χριστιανικής πίστης μας.

Σημειώνουμε πως ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος είδε το φως της ζωής πιθανόν το 523 μ.Χ. στη Συρία. Γόνος κοινωνικά ευμαρούς οικογένειας, απόλαυσε υψηλής παιδείας που τον κατέστησε ξεχωριστό στους κοινωνικούς κύκλους της περιοχής του. ο Άγιος Ιωάννης εκδή-λωσε ξεχωριστό ενδιαφέρον για την προσευχή, τα θεολογικά συγγράμματα, την πνευματική άσκηση και τη συγγραφή. Προσέφυγε στο όρος Σινά και ανατράφηκε πνευματικά και θεολογικά από τον περίφημο αναχωρητή Μαρτύριο, που του κληροδότησε όλες τις ασκητικές και πνευματικές αρετές του. Με την παρέλευση τετραετίας εκάρη μοναχός και η φήμη του ηθικού και θεολογικού του κύρος, είχε εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή της Συρί-ας. Ένεκα αυτό του γεγονότος πολλοί μοναχοί, λαϊκοί και διοικητικοί παράγοντες, προσέ-φευγαν κοντά του για να ζητήσουν τις συμβουλές και την ευλογία του. Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος που ονομάστηκε και Σιναΐτης λόγω της μοναστικής του παρουσίας στην Ιερά Μονή του Σινά, είχε παράλληλα από το Θεό, το ιερό χάρισμα της θαυματουργίας. Αφότου εκδήμησε ο ηγούμενος της μονής του Σινά, του προετάθη να γίνει ηγούμενος της μονής και με την επιμονή όλων των μοναχών απεδέχθη την πρόταση. Πάραυτα ο νόστος της ερημικής ζωής, εξώθησε τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, να καταφύγει στην έρημο και να δοθεί εξ ολοκλήρου στις θεολογικές του μελέτες. Κατέλειπε δύο σπουδαία συγγράμματα, που συνιστούν μνημεία της θεολογικής γραμματείας. Την «Κλίμακα» και τον «Λόγο προς τον ποιμένα».

Η «Κλίμακα» συνίσταται σε 30 λόγους περί αρετής, όπου και ο κάθε λόγος αναφέρεται σε μία ανθρώπινη αρετή, εκκινώντας από τις πρακτικές της καθημερινότητας και φτάνοντας στις υψηλές πνευματικές αρετές, της ηθικής τελείωσης. Δοθέντος ότι η κοινωνική μας ζωή στοιχειοθετείται, από διαφορετικής κλίμακας και ηθικής εντάσεις πνευματικές καταστά-σεις. Εξ αυτού του λόγου και το σύγγραμμά του Αγίου Ιωάννη, ονομάζεται «Κλίμακα» των αρετών. Στη θεολογική αυτή του σύνθεση ο Άγιος Ιωάννης, αποτυπώνει μεθοδολογικά, τις κριτικές σκέψεις και ιδέες του, για την κοινοβιακή και ιδίως την ερημική ζωή, κατανείμοντάς τες με ανοδικό τρόπο, πού παραπέμπει στη μακρά και επίπονη πορεία, προς την ηθική και πνευματική τελείωση.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε άρτια ελληνική γλώσσα και χαρακτηρίζεται, από την εκφρα-στική του δύναμη, την ζωντανή και λαγαρή γλώσσα, την παραστατική του ενάργεια, με πολυδύναμες ηθικές παρομοιώσεις του, την ηθική του ευγένεια, αλλά και τη μελωδικό-τητα του. Συνιστά ένα αριστουργηματικό θεολογικό πόνημα, με όλες τις χαρές και τις αρετές, της πνευματικά πολυεπίπεδης και χαρισματικής φυσιογνωμίας, του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος. Με την εισαγωγή μας στη μεγάλη Τεσσαρακοστή, το πόνημα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτη, διαβάζετε σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια. Και δοθέντος ότι συνι-στά κειμήλιο ορθόδοξης αναλύσεως, παγκόσμιου κύρος, η ορθόδοξη εκκλησία μας, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη, συστήνοντας την ανάγνωση της «Κλίμακος» του, το Σαρανταή-μερο της πνευματικής μας άσκησης, πριν το Άγιο Πάσχα. Ο Άγιος Ιωάννης, απεβίωσε εν ειρήνη, περί το 606 μ.Χ. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Μαρτίου, αλλά και την Δ΄ Κυριακή των νηστειών της Μεγάλης τεσσαρακοστής, όπως χθες 3 Απριλίου 2022.

Στους πανέμορφους Αμπελόκηπους έτσι, που κομίζουν πάντα την αύρα και την αστείρευτη ομορφιά της παλιάς αρχοντικής Αθήνας, σύσσωμος ο φιλόχριστος λαός του 7-ου Διαμερίσματος της Αθήνας, παρίστατο για να τιμήσει την ηθική μνήμη του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και την ιερή μέρα της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών. Της θείας λειτουργίας χοροστάτησαν οι ευλαβείς Πατέρες του Αγίου Δημητρίου, κ.κ. Αρχιμανδρίτης και προϊστα-μένος του ναού Πλάτωνας Βακαλάκης, Κίκιζας Γεώργιος, Κωνσταντέλλος Δημήτριος, Γασπαράτος Θεολόγος. Με το πέρας της θείας λειτουργίας, ο ευσεβείς Πατέρες του ναού, αναφέρθηκαν εκτενώς στην σεπτή μορφή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και στην ενάρετη ζωή του, που συνιστά πρότυπο για κάθε ευλαβή χριστιανό, αλλά και στο αξεπέραστης θεολογικής και πνευματικής αξίας σύγγραμμά του, την «Κλίμακα», που καταυγάζει ανά τους αιώνες, την αρετή, την σοφία και την ιερότητα των θεολογικών μας γραμμάτων. Κάλεσαν παραλλήλως όλους τους παριστάμενους Χριστιανούς, να αντλήσουν διδάγματα από τους ηθικούς θησαυρούς της θεοβάδιστης ζωής του Αγίου Ιωάννη και να πορευτούν στην ζωή τους, με πίστη και αισιοδοξία, κάτω από την ηθική σκέπη και καθοδήγηση, της ορθόδοξης παρουσίας του.

Και του χρόνου αγαπημένοι μου Αθηναίες και Αθηναίοι και ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, να ευλογεί και να χαριτώνει εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα ! Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος:

Θεῖον κλίμακα, ὑποστηρίξας, τὴν τῶν λόγων σου, μέθοδον πάσι, Μοναστῶν ὑφηγητὴς ἀναδέδειξαι, ἐκ πρακτικῆς Ἰωάννη καθάρσεως, πρὸς θεωρίας ἀνάγων τὴν ἔλαμψιν. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.