Τα αίσχη της ανύπαρκτης τέχνης – Ποιοι στοχεύουν τον χριστιανισμό ;! Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία αντέδρασε έντονα στην αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Εκκλησία εξέφρασε την απογοήτευση και την οργή της για την επιλογή αυτή, τονίζοντας ότι «σκεφτόμαστε όλους τους Χριστιανούς σε όλες τις ηπείρους που έχουν πληγωθεί από αυτές τις σκηνές». Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη βαθιά ενόχληση που προκάλεσε η αναπαράσταση, καθώς θεωρείται προσβλητική προς την χριστιανική πίστη και τα ιερά σύμβολά της.
Η αντίδραση της Εκκλησίας δεν είναι απομονωμένη. Εκπρόσωποι άλλων θρησκειών, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ, εξέφρασαν επίσης την αποδοκιμασία τους για την αναπαράσταση. Οι ηγέτες αυτών των θρησκειών επισημαίνουν ότι η τέχνη και ο πολιτισμός θα πρέπει να σέβονται τα θρησκευτικά συναισθήματα και τις παραδόσεις, ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις διεθνούς σημασίας όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens θεωρήθηκε από πολλούς ως προκλητική και ασεβής, προκαλώντας αντιδράσεις και από θρησκευτικούς κύκλους και από το ευρύτερο κοινό.
Η αναπαράσταση αυτή, που προοριζόταν να προσδώσει έναν τόνο διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης στην τελετή, απέτυχε να εκπληρώσει το στόχο της, καθώς πυροδότησε διαμάχες και διχασμό.
Η επιλογή αυτή ήταν μία ακατάλληλη και αναξιοπρεπής, ειδικά για μια εκδήλωση που παρακολουθείται από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ανάγκη για σεβασμό και κατανόηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων και συναισθημάτων είναι κρίσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις, και η παράβλεψή της μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα.
Ωστόσο, υπάρχει και η πλευρά που υπερασπίζεται την καλλιτεχνική έκφραση και τη δυνατότητα της τέχνης να προάγει τον διάλογο και να ανατρέπει τα στερεότυπα. Αλλά προφανώς αυτοί οι άνθρωποι μόνο την τέχνη δεν εκφράζουν …!
Οι υπερασπιστές της αναπαράστασης υποστηρίζουν ότι η τέχνη πρέπει να έχει το δικαίωμα να προκαλεί και να εξερευνά νέες προοπτικές, ακόμη και αν αυτές προκαλούν αντιδράσεις. Το επιχείρημα αυτό βασίζεται στην πεποίθηση ότι η πρόκληση και η ανατροπή μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανόηση και αποδοχή των διαφορετικών πολιτισμικών και κοινωνικών ομάδων. Επιχειρήματα άνευ σοβαρότητας ..
Η διαμάχη αυτή ανέδειξε τις βαθιές αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ παραδοσιακών αξιών και σύγχρονων καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Η συζήτηση γύρω από την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς η τέχνη μπορεί να γίνει πεδίο έντονων συγκρούσεων και διαλόγου. Είναι σημαντικό οι οργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων να λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες όλων των συμμετεχόντων και να επιδιώκουν την ενότητα και τον σεβασμό όλων των θρησκειών .
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας
Ενόψει των αγώνων του Παρισιού το έργο «Ιερά Παιχνίδια» έχει κινητοποίησει για σχεδόν τρία χρόνια πολλούς Καθολικούς που συγκεντρώθηκαν για να μοιραστούν τον αθλητικό ενθουσιασμό γύρω από τους αγώνες του Παρισιού, ένα υπέροχο γεγονός που διοργανώνει η χώρα μας.
Την περασμένη εβδομάδα, με χαρά διοργανώσαμε και την εναρκτήρια λετιουργία της Ολυμπιακής εκεχειρίας παρουσία πολλών θρησκευτικών, πολιτικών και αθλητικών προσωπικοτήτων.
Πιστεύουμε ότι οι αξίες και οι αρχές που εκφράζονται και διαδίδονται από τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες συμβάλλουν σε αυτή την ανάγκη για ενότητα και αδελφότητα που τόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας, με σεβασμό στις πεποιθήσεις όλων, γύρω από τον αθλητισμό που μας ενώνει και παράγει την ειρήνη στα έθνη και τις καρδιές τους.
Η τελετή έναρξης χθες, προσέφερε σε όλον τον κόσμο υπέροχες στιγμές ομορφιάς, χαράς, πλούσιες σε συναισθήματα παγκοσμίως.
Όμως, δυστυχώς, η ίδια τελετή περιλάμβανε και σκηνές χλελυασμού του Χριστιανισμού για τις οποίες λυπούμαστε βαθιά.
Ευχαριστούμε τα μέλη άλλων θρησκειών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Σήμερα, σκεφτόμαστε ολους τους χριστιανούς σε όλες τις ηπείρους του κόσμου που πληγώθηκαν από αυτές τις σκηνές. Πρέπει να καταλάβουν ότι η ολυμπιακή γιορτή εκτείνεται πέρα από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις λίγων καλλιτεχνών.
Ο αθλητισμός είναι μια υπέροχη ανθρώπινη δραστηριότητα που ευφραίνει βαθιά τις καρδιές των αθλητών και των θεατών.
Ο Ολυμπισμόςείναι ένα κίνημα που υπηρετεί την πραγματικότητα της ενότητας και της αδελφότητας.
Θέση στον αγωνιστικό χώρο ας φέρει η αλήθεια, η παρηγορία και η χαρά σε όλους.
Πάντως, το σκεπτικό των διοργανωτών ήταν να αναδείξουν την νυχτερινή ζωή του Παρισιού και ταυτόχρονα να αποδείξουν ότι η γαλλική πρωτεύουσα είναι ένας τόπος, ανεκτικότητας, ευχαρίστησης και ανατροπής. Από την άλλη, κάποιοι σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για αναπαράσταση κάποιου ιερού βιβλίου ή εικόνας αλλά ενός καλλιτέχνη που φαντάστηκε πως θα ήταν ο μυστικός δείπνος.