Την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτης Φινλανδίας Λέοντος προκάλεσαν οι αντικανονικές κινήσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο (που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας) στο έδαφος της Φινλανδίας.

Συγκεκριμένα, μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έφερε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς -συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού Ορθόδοξων Χριστιανών- στη Φινλανδία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας απηύθυνε εγκάρδια πρόσκληση στα μέλη και των δύο εκκλησιών -της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Ονουφρίου που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο που έχει λάβει Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο- να συμμετάσχουν στη ζωή των ενοριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας.

Μάλιστα η τελευταία, έχει ξεκινήσει ένα τετραετές πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης ατόμων που μετανάστευσαν προσφάτως στη Φινλανδία από την Ουκρανία, τόσο στη φιλανδική κοινωνία όσο και στις τοπικές ορθόδοξες κοινότητες. Το έργο συντονίζει ο διεθνής οργανισμός διακονίας της Εκκλησίας, Filantropia ry.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μητροπολίτη Ονουφρίου, έχει ιδρύσει περισσότερες από 80 ενορίες στη Δυτική Ευρώπη μετά από την έναρξη του πολέμου. Η εκκλησία αναζητά ενεργά μία βάση στη Φινλανδία για να καλύψει τις ποιμαντικές ανάγκες της ουκρανικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητροπολίτης Ονούφριος έχει ορίσει τον Αρχιμανδρίτη Φώτιτζ (Fotij) ως τον επίσημο εκπρόσωπο της εκκλησίας του στη Φινλανδία, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας.

Ο κ. Λέων, σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής τονίζει ότι “η Φινλανδία στο σύνολό της είναι μια αυτόνομη κανονική επικράτεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φιλανδίας”.

Και συνεχίζει: “Η ίδρυση αντιπροσωπειών άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, ξεχωριστών σε κανονικό επίπεδο από τη δική μας τοπική Εκκλησία στην αυτόνομη επικράτειά μας, είναι απαράδεκτη και αντίθετη προς την κανονική πράξη. Το έχω επισημάνει αυτό στον Αρχιμανδρίτη Fotij και έχω δώσει εντολή στις ενορίες της Μητρόπολής μου να απέχουν από οποιαδήποτε επαφή μαζί του”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων θεωρεί τις ενέργειες του Αρχιμανδρίτη Fotij επιζήμιες από κάθε άποψη.

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας είναι γνωστή στον Ορθόδοξο κόσμο για τον πολυπολιτισμικό και περιεκτικό χαρακτήρα της. Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτή τη φήμη. Οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την ενότητα της Εκκλησίας μας, δεν θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Ουκρανών ή οποιουδήποτε άλλου”, σημείωσε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.