ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ : Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος υπενθύμισε ότι αυτές τις μέρες πριν από οκτώ χρόνια το Μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους έδωσε καταφύγιο στους διαδηλωτές του Μαϊντάν, οι οποίοι διώκονταν από τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας.

«Η Χρυσοτρούλος Μονή του Αγίου Μιχαήλ απέδειξε για άλλη μια φορά όχι με λόγια αλλά με πράξεις ότι είμαστε μια ανοιχτή Εκκλησία και είμαστε με τον λαό μας!

Το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου 2013, φοιτητές που ξυλοκοπήθηκαν από τη “Μπέρκουτ” (σ.σ.: ειδική μονάδα της αστυνομίας που έκανε βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια του Μαϊντάν και πλέον έχει καταργηθεί), αναζητώντας καταφύγιο από την ένοπλη βίαιη διάλυση μιας εντελώς ειρηνικής διαδήλωσης, έτρεξαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ. Φοβισμένοι, χτυπημένοι, μπερδεμένοι, χτύπησαν την πόρτα και τους άνοιξαν.

Διότι οι Γραφές λένε: «Ζητήστε και θα σας δοθεί· αναζητήστε και θα βρείτε· χτυπήστε και θα σας ανοίξουν» (Λουκάς 11:9). Τότε ο Χρυσότρουλος Καθεδρικός μας έγινε ένα αξιόπιστο καταφύγιο για τους διαδηλωτές: Εδώ μπορούσαν να κρυφτούν από τα ρόπαλα, να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια και το σημαντικότερο – πνευματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές», έγραψε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος θυμούμενος τις δραματικές στιγμές του Μαϊντάν.

Σημείωσε ότι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μιχαήλ έχει γίνει όχι μόνο χώρος προσευχής, αλλά και χώρος προστασίας και βοήθειας των εχόντων ανάγκη, αληθινός οίκος Θεού, ενσάρκωση της αληθινής χριστιανικής αγάπης, που εκδηλώνεται με την αγάπη προς τον πλησίον. «Και τότε, μη σκεπτόμενοι τις πιθανές συνέπειες, αλλά ακολουθώντας το κάλεσμα της καρδιάς και τις διδασκαλίες του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, οι αδελφοί της Μονής του Αγίου Μιχαήλ, οι κληρικοί και οι μαθητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου βρίσκονταν με τους ακτιβιστές όλο το 24ωρο, βοηθώντας τους εδώ στο ναό του Θεού, λές και ήταν σε φρούριο, να ανακτήσουν δυνάμεις, να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους, να δυναμώσουν πνευματικά, ηθικά και ψυχολογικά. Ώστε στη συνέχεια να υπερασπιστούν όχι μόνο τη δική τους αλλά και τη δική μας ελευθερία και αξιοπρέπειά».

Ο Προκαθήμενος είπε ότι πολλές σκέψεις και συναισθήματα δημιουργούνται μέσα του όταν θυμάται τα γεγονότα εκείνων των ημερών. «Καταρχήν νιώθω ευγνώμων προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Ο Θεός, που μας βοήθησε όλους να σταθούμε τότε, άκουσε τις προσευχές μας και βοήθησε αόρατα αλλά σημαντικά τον ουκρανικό λαό να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ακτιβιστές που βγήκαν στο Μαϊντάν, όχι με εντολή κάποιου, αλλά με το κάλεσμα της καρδιάς, που συνειδητά θυσίασαν τον εαυτό τους για χάρη των άλλων. Αισθάνομαι επίσης περήφανος για τον λαό μας, για την ενότητά του, τη δύναμη του πνεύματος και την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί την αλήθεια και τη δικαιοσύνη παρ’ όλες τις δυσκολίες. Και επίσης για την πίστη του, την πίστη στον Θεό και στους ανθρώπους, στη νίκη της Αλήθειας, του καλού και του φωτός επί του σκότους», τόνισε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

«Σήμερα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ με Χρυσούς Τρούλους είναι ο κύριος καθεδρικός ναός της μοναδικής τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ένα εθνικό ιερό που μεταφέρει το ευγενικό πνεύμα της προστασίας ανά τους αιώνες. Οι πόρτες της Εκκλησίας μας είναι ανοιχτές για όλους» είπε ο Επιφάνιος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.