ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Με λαμπρότητα τιμάται η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιωακείμ του εξ Ιθάκης στον Πειραιά.

Πειραιάς-ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Πανηγυρικά τιμάται η εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου Ιωακείμ του Παπουλάκη του εξ Ιθάκης στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Καστέλλας.

Σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου ψάλλεται ο πανηγυρικός εσπερινός ενώ αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στον Ιερό Ναό τίθεται σε προσκύνηση ιερό λείψανο του Οσίου.

Να σημειωθεί πως στον Ιερό Ναό προσήλθε ο υποψήφιος για το Δήμο Νέας Ερυθραίας Κηφισιάς, Ανδρέας Καραγιάννης, για να προσκυνήσει το Ιερό Λείψανο.

Άγιος Ιωακείμ ο Ιθακήσιος ο παπουλάκης

Ο Όσιος Ιωακείμ, κατά κόσμον Ιωάννης Πατρίκιος, εγεννήθηκε στον οικισμό Καλύβια της Ιθάκης από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, τον Άγγελο και την Αγνή.

Ο Ιωάννης σε μικρή ηλικία έχασε την μητέρα του.

Ο πατέρας του ενυμφεύθηκε και πάλι, αλλά η μητριά του Ιωάννου τον εταλαιπωρούσε και τον εβασάνιζε .

Ο Άγιος στα δύσκολα αυτά χρόνια, ασκήθηκε στην υπομονή και την ταπείνωση, βρίσκοντας καταφύγιο στην προσευχή, στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνος, και στην μελέτη των ιερών βιβλίων.

Στην εφηβική του ηλικία εργάσθηκε ως ναυτικός στο καΐκι του πατέρα του, προκαλώντας τον σεβασμό και την εκτίμηση του πληρώματος για τις αρετές και το ήθος του.

Σε κάποιο από τα ταξίδια του βρήκε καταφύγιο στο Άγιο Όρος. Εκεί, στη μεγίστη μονή Βατοπαιδίου κείρεται μοναχός και λαμβάνει το όνομα Ιωακείμ.

Με την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως ο ηγούμενος της μονής επιλέγει τον Όσιο Ιωακείμ και τον αποστέλλει ιεροκήρυκα στην Πελοπόννησο.

Εκεί, ο Άγιος διδάσκει, καθοδηγεί, στηρίζει και ενθαρρύνει τους Έλληνες. Επιπλέον, με το καΐκι του εκ Κεφαλληνίας παπα -Γιάννη Μακρή, μεταφέρει από την Πελοπόννησο στα Επτάνησα γέροντες και γυναικόπαιδα, σώζοντάς τους από τις επιδρομές του Ιμπραήμ.

Περί το 1827 μ.Χ. ο Όσιος Ιωακείμ φθάνει στην αγγλοκρατούμενη πατρίδα του Ιθάκη. Για 49 χρόνια διακονεί μέσα στον κόσμο και προφυλάσσει από την αμαρτία, την πλάνη, την αίρεση.

Αναφέρονται περιπτώσεις που ο Άγιος προσευχόταν και βρισκόταν επάνω από το έδαφος, πλημμυρισμένος από ουράνιο φως. Ο Θεός του χαρίζει το διορατικό χάρισμα κι έτσι γίνεται σύμβουλος, ο παιδαγωγός εις Χριστόν και ο ιατρός των Ιθακησίων.

Έτσι αφού έζησε ο Όσιος Ιωακείμ, εκοιμήθηκε με ειρήνη το 1868 μ.Χ.

Η επίσημη αναγνώρισή του ως Αγίου της εκκλησίας μας έγινε τον Μάρτιο του 1998 μ.Χ.

Τον τιμούμε αύριο 23 Μαΐου.

ναός προφήτη ηλία όσιος ιωακείμ παπουλάκος

ναός προφήτη ηλία όσιος ιωακείμ παπουλάκος

ναός προφήτη ηλία πειραιάς όσιος ιωακείμ παπουλάκος

όσιος ιωακείμ παπουλάκος ιερά λείψανα πειραιάς

όσιος ιωακείμ παπουλάκος λείψανα

όσιος ιωακείμ παπουλάκος ιερά λείψανα

ιερός ναός προφήτη ηλία πειραιάς όσιος ιωακείμ παπουλάκος


ιερός ναός προφήτη ηλία πειραιάς

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.