Μητρόπολη Λέρου και Καλύμνου

Μεγάλη τιμή και χαρά για τη Μητρόπολη Λέρου και Καλύμνου η απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στον π. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο από τον Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαίας Παΐσιο.

 

Κάλυμνος: Απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο Κάλυμνος: Απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο Κάλυμνος: Απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο Κάλυμνος: Απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο Κάλυμνος: Απονομή οφφικίου Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο

Πρωτοπρεσβύτερος στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οφφίκιο που αποδίδεται σε έγγαμο μόνο κληρικό που φέρει τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης. Είναι ο ανώτερος βαθμός στον οποίο μπορεί να φτάσει έγγαμος κληρικός. Διακρίνεται από τον πρεσβύτερο, καθώς φοράει επιγονάτιο και σταυρό. Ευρίσκεται μετά τον Πρεσβύτερο και πριν από τον Πρωθιερέα.

Αρχικά φαίνεται πως δινόταν από τον επίσκοπο στον πρεσβύτερο λόγω των πρεσβείων της χειροτονίας. Στη Δύση όμως κάτι τέτοιο θεωρείτο παράβαση της κανονικής τάξεως. Η εν Αντιοχεία Σύνοδος (ή Σύνοδος Αντιοχείας) το 341, επικαλούμενη και “Σύνοδος εγκαινίων” ,κάνει λόγω για εκλογή πρωτοπαπάδων αντί επισκόπων σε μικρές πόλεις ή κώμες, καθώς και ο Εκκλησιαστικός ιστορικός Σωκράτης.

Επομένως πρέπει να υπάρχουν στην Εκκλησία πριν το 341 οι πρωτοπρεσβύτεροι. Στην Δύση και πιο ειδικά στην Εκκλησία της Ρώμης απαντάται το αξίωμα από τον 5ο αιώνα. Στις δυτικές εκκλησιαστικές επαρχίες πρωτοπρεσβύτεροι τοποθετούνταν στις επαρχίες των μεγάλων πόλεων λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους. Αρχαίες κοπτικές επιγραφές και όστρακα μας πληροφορούν πως ο θεσμός υπήρχε στην πρωτοχριστιανική Αίγυπτο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.