Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Άγιος Τρύφων γεννήθηκε στη Λάμψακο της Φρυγίας της Μικράς Ασίας από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Φεβρουαρίου: Τρύφων, Τρύφωνας, Τρυφωνία, Φιλικητάτη, Φιλικήτη, Φιλικήτα

Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να μελετά τον Λόγο του Θεού,με αποτέλεσμα να του δωθεί η δύναμη να θεραπεύει και να νικά τον Σατανά.Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και ο αυτοκράτορας Γορδιανός τον κάλεσε να θεραπεύσει την δαιμονισμένη κόρη του,όπως και έγινε.Το θαύμα αυτό έγινε η αφορμή για να ασπαστούν τον χριστιανισμό πολλοί ειδωλολάτρες.

Μετά τον θάνατο του Γορδιανού,στον αυτοκρατορικό θρόνο ανήλθε ο Δέκιος,ο οποίος άρχισε διωγμούς κατά των χριστιανών.Η δράση του Αγίου ενόχλησε τον ειδωλολάτρη έπαρχο της περιοχής Ακυλίνο,ο οποίος διέταξε την σύλληψη του.

Ο Τρύφων υπέστη φρικτά βασανιστήρια,όμως έμεινε ακλόνητος στην πίστη του.Τελικά,παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το έτος 250 μ.Χ.Ο Άγιος θεωρείται ο προστάτης των αμπελουργών και των γεωργών.

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στις 1 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ : Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τρυφὴν τὴν ἀκήρατον, ἰχνηλατῶν ἐκ παιδός, βασάνους ὑπήνεγκας, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, καὶ ἤθλησας ἄριστα ὅθεν τὴν τῶν θαυμάτων, κομισάμενος χάριν, λύτρωσαι πάσης βλάβης, καὶ παντοίας ἀνάγκης, Τρύφων Μεγαλομάρτυς, τοὺς σὲ μακαρίζοντας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.