Σήμερα, 1η Νοεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των Αγίων γυναικών Μαρτύρων Κυριαίνης και Ιουλιανής και του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία.

Οι επιστήμονες Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Ασία από γονείς χριστιανούς. Ορφανοί από πατέρα, δέχτηκαν απλόχερα από τη μητέρα τους Θεοδότη τη χριστιανική ανατροφή και παιδεία.

Επιδόθηκαν στη σπουδή των επιστημών και ιδιαίτερα της ιατρικής, με επιμέλεια και σύνεση, καλλιεργώντας ταυτόχρονα όλες τις χριστιανικές αρετές. Ως ιατροί, πρόσφεραν τις γνώσεις τους έντιμα, αφιλοκερδώς, καθώς και με αγάπη και σεβασμό, προς τους πάσχοντες αδελφούς. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκαν από την Εκκλησία «Άγιοι Ανάργυροι».

Η συνείδηση των πιστών εκφράζεται μέσα από την υμνογραφία της εορτής. Οι Άγιοι, αφού εναπόθεσαν στον Τριαδικό Θεό την ελπίδα τους, τότε επένδυσαν θησαυρό ασύλητο, δηλ. αιώνιο. Είχαν πάντα την πεποίθηση ότι «δωρεάν έλαβαν, δωρεάν δίδουν» με ανιδιοτέλεια στους ανθρώπους την αποθεραπεία, σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο, και έτσι χρήματα και πλούτη δεν απέκτησαν. Με χαρά μεταδίδουν διαρκώς τις πνευματικές και τις σωματικές ευεργεσίες στους ανθρώπους καθώς και στα άλογα ζώα.

Ολοκλήρωσαν ειρηνικά την επίγεια ζωή τους και με πλούσια προσφορά.

Οι άνθρωποι δε λησμονούμε ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι το εφαρμοσμένο Ευαγγέλιο. Με αυτή την προϋπόθεση ζητούμε, με θερμή προσευχή, τη συμπαράσταση των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, και του Οσίου Δαβίδ και των Μαρτύρων Κυριαίνης και Ιουλιανής, που εορτάζουμε σήμερα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα την ώρα του σωματικού πόνου και της ψυχικής ασθένειας, καθώς και σε κάθε άλλη ανάγκη και δοκιμασία που επιφέρει η συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία μας.

Αυτό μάς δίδαξε η πανδημία Κόβιτ-19. Διάκριση μεταξύ της Ιατρικής Επιστήμης και της Πίστης στον αληθινό Τριαδικό Θεό.

Οι πιστοί έχουν αντίληψη ότι το ιατρείο των Αγίων του Θεού παραμένει πηγή ανεξάντλητος. Αντλούμε και δεν εξαντλείται, διαχέεται και πάντα περισσεύει. Ταυτόχρονα σέβονται την Ιατρική Επιστήμη, η οποία είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου. Οι ασθενείς λαμβάνουν θάρρος και αισιοδοξία και παράλληλα οπλίζονται με πνευματικά εφόδια οι οικείοι τους με τη χάριν του Αγίου Πνεύματος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.