Ειδικοί εκτιμούν ότι για τους παλαιούς συνταξιούχους η μέση αύξηση της σύνταξης λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι της τάξης του 2% με 3%. Βέβαια, στο τέλος Δεκεμβρίου, όταν και θα πληρωθούν τις συντάξεις Ιανουαρίου, θα λάβουν μια ακόμη μικρή αύξηση, καθώς για όλο το 2022 θα λαμβάνουν τα 3/5 της αύξησης που δικαιούνται, έως το 2024, όταν και θα λάβουν το σύνολό της.

Πρόκειται για παλαιούς συνταξιούχους, που ήταν δηλαδή συνταξιούχοι πριν από τις 13 Μαΐου 2016, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, όμως ο επανυπολογισμός τους αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, καθώς είτε υπήρχαν λάθη είτε ελλιπή στοιχεία τα οποία χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασίας.

Βέβαια, όπως και στην περίπτωση του περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχων, για τους οποίους ναι μεν υπήρξε επανυπολογισμός, όμως μόνο το 8% έλαβε τελικά αναδρομικά στην τσέπη του, έτσι και για τις 215.000 εναπομείνασες περιπτώσεις εκτιμάται ότι μόνο το 20% –περίπου 40.000 με 50.000 συνταξιούχοι– θα λάβουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις. Οπως πλέον είναι ξεκάθαρο, οι αυξήσεις δεν θα είναι μεγάλες.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και για τους κληρονόμους συνταξιούχων (προσοχή, αυτοί δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας) οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, εφόσον ζούσε ο εκλιπών.

Η μεγαλύτερη ομάδα δικαιούχων αναδρομικών αφορά περίπου 215.000 περιπτώσεις συντάξεων, οι οποίες από τον e-ΕΦΚΑ έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όσον αφορά τον επανυπολογισμό τους, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από 30,1 μέχρι 39. Και αυτές οι περιπτώσεις θα πληρωθούν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του φορέα, έως το τέλος του έτους.

Τσαντίρης Νίκος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.