Αναστήλωση πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στης Ενορία των Άνω Καλεσσών Μαλεβιζίου.
Οι εργασίες αναστήλωσης, αναπαλαίωσης και συντήρησης του Ναού ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν φέτος. Η εκκλησία ουσιαστικά πήρε την αρχική της μορφή καθώς ξύστηκε ο ασβέστης που την περιέλαβε και ήρθε στο φως η πέτρα με την οποία είναι χτισμένη, επαναφέροντας την αρχική της ομορφιά και αρχοντιά.
Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται έξω από τον οικισμό των Καλεσσών μέσα στην φύση και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το γύρω περιβάλλον. Είναι ένας μικρός ναός βασιλικού ρυθμού, όπου η πρώτη αναφορά γι αυτόν γίνεται το 1567.
Οι επόμενες αναφορές χρονολογούνται το 1577 και το 1595 , όπου τότε υπήρχε ολόκληρο μοναστήρι και εκεί κατοικούσε ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Μεγιστάνας. Ακόμη μία τρίτη αναφορά γίνεται το 1610 όταν ο μοναχός Μακάριος, με καταγωγή από τη Ροδιά, κατοίκησε στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, το οποίο λέγεται ότι ήταν εξαρτώμενο από την Μονή της Παναγίας της Καβαλλαράς στις Κορφές Μαλεβιζίου. Μάλιστα αυτό το μοναστήρι υπαγόταν στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους.
Πιθανότατα η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, να υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κρήτης κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Όταν όμως ο Χάνδακας “έπεσε” στα χέρια των Οθωμανών το μοναστήρι καταστράφηκε ολοσχερώς και σύμφωνα με μαρτυρίες οι μοναχοί που κατοικούσαν εκεί, μετοίκησαν στην Μονή Σαββαθιανών στη Ροδιά, ενώ ο σημερινός ναός χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διαμονής των στρατιωτών.
Συνεπώς διακόπηκε κάθε χριστιανική και θρησκευτική δραστηριότητα στο μοναστήρι αλλά και κάθε πληροφορία που θα μπορούσαμε να έχουμε γι’ αυτό.
Ο Ναός για αρκετά χρόνια βρισκόταν σε ιδιωτικά χέρια πριν περάσει στην Ενορία των Άνω Καλεσσών.
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής γιορτάζεται στις 26 Ιουλίου και κάθε χρόνο πραγματοποιείται Ιερά Πανήγυρις με αρκετούς πιστούς να συμμετέχουν σε αυτήν.
*Τα ιστορικά στοιχεία για τον Ναό μας τα παραχώρησε ο πάτερ Μιχαήλ Κτιστάκης της Ενορίας των Άνω Καλεσσών.