•Μήνυμα προς τους πολίτες να μην χαλαρώσουν στην τήρηση των μέτρων •Ρ. Κράτσα: «Να ζήσουμε όμορφες στιγμές με συνεχή προστασία» •Αθ. Μάρκου: «Να αποφύγουμε τον συνωστισμό! Να τηρήσουμε όλα τα μέτρα».

Το εορταστικό τριήμερο στο νησί μας ξεκινά και οι ειδικοί επιστήμονες μας καλούν να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή και να τηρήσουμε όλα τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού. Άλλωστε εκτός από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, σχεδόν κάθε σπίτι του νησιού αναμένεται να γιορτάσει και αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού και οι συγχρωτισμοί σε κλειστούς χώρους.

Ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Αθανάσιος Μάρκου, ενημερώνει τους αναγνώστες της ΗΜΕΡΑΣ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και στο νησί μας συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι σε τοπικό επίπεδο οι συνθήκες που επικρατούν είναι λίγο καλύτερες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οι συμπολίτες μας να χαλαρώσουν στην τήρηση των μέτρων.
Αρχικά, σημείωσε: «Στη Ζάκυνθο, την τελευταία εβδομάδα, είναι γεγονός ότι με βάση τους αριθμούς έχουμε ένα σαφώς μειωμένο αριθμό κρουσμάτων. Ήδη τις μισές και παραπάνω ημέρες καταγράφονται μονοψήφια νούμερα. Να θυμίσω ότι την Τρίτη είχαμε 7 κρούσματα, τη Δευτέρα 5, το Σαββατοκύριακο 7 και 4, την Παρασκευή 10, την Πέμπτη 9 και την Τετάρτη 6».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι συνολικά στη χώρα η εικόνα δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντική… «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, διότι βλέπουμε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων ασθενών, των περιστατικών στις ΜΕΘ και των θανάτων αυξάνεται ή παραμένει σταθερά υψηλός. Παράλληλα, μιλάμε για μια επερχόμενη επέλαση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του Όμικρον που δεν έχουν στην Ελλάδα καταγραφεί τα τεράστια αριθμητικά περιστατικά είναι νωρίς, ακόμα, ενδεχομένως. Ο συνδυασμός των δυο με ανησυχεί. Έχουμε μια μετάλλαξη Δέλτα/ Δέλτα + που δείχνει ακόμα να αντιστέκεται πάρα πολύ – με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό νοσούντων, διασωληνωμένων, ΜΕΘ και θανάτων και από την άλλη έχουμε την πιθανή έλευση και επικράτηση ενός καινούργιου στελέχους μεταλλαγμένου του Όμικρον, που απ’ ότι λένε και οι πλέον ειδικοί, θα είναι περισσότερο μεταδοτικός από τη Δέλτα. Ο συνδυασμός αυτός με κάνει να έχω μια επιφυλακτικότητα και δεν μπορώ να προβλέψω τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, παρότι οι αριθμοί στη Ζάκυνθο είναι μικρότεροι».

Οι νοσηλείες στο ΓΝΖ – Γιατί είναι καλύτερες οι συνθήκες στη Ζάκυνθο
Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο, θεωρητικά είναι κάπως καλά τα πράγματα, καθώς ούτε υπερβολικός αριθμός κρουσμάτων υπάρχει, ούτε υπερβολικός αριθμός νοσηλευομένων ασθενών.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου: «Τις τελευταίες 2-3 μέρες ο μ.ο. είναι 3-4 ασθενείς και 1 στη ΜΕΘ. Είναι καλοί οι αριθμοί. Σε αυτό παίζει ρόλο και ο εμβολιασμός και η γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού. Δεν είμαστε μεγάλο αστικό κέντρο με συνωστισμούς. Επίσης, και οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο. Εδώ, στο νησί δεν έχουμε ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα όπως σε άλλες περιοχές και επίσης, φαίνεται, ότι ο πληθυσμός της Ζακύνθου και σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς και σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας προσέχει. Να κάνουμε τα εμβόλια μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τις μέρες που έρχονται λόγω του εορταστικού κλίματος, να αποφύγουμε τους συνωστισμούς και ότι αυτό συνεπάγεται. Έρχονται Χριστούγεννα, κοινωνικές εκδηλώσεις κ.α. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όσο γίνεται περισσότερο».

Ρ. Κράτσα: «Έχουμε αφήσει πολλά ρήγματα στο τείχος ανοσίας»
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, η οποία αναμένεται να έρθει στο νησί μας για τον τριήμερο εορτασμό του Πολιούχου, τόνισε την ανάγκη να προστατευτεί όλος ο κόσμος κατά την περίοδο των γιορτών από τη διασπορά του ιού.
«Θέλω αυτές τις ιδιαίτερες μέρες του Δεκέμβρη, να εκφράσω τα καλύτερα μου συναισθήματα για τους συμπολίτες μου στη Ζάκυνθο και κατ’ επέκταση σε όλο το Ιόνιο γιατί όλοι μοιραζόμαστε τα αισθήματα της ζεστασιάς, της αισιοδοξίας για να περάσουμε με υγεία και ασφάλεια τις γιορτές των Χριστουγέννων και να υποδεχθούμε τον καινούργιο χρόνο ελπίζοντας ότι θα μας φέρει δώρα, την υγεία, την επιτυχία, την ηρεμία, την ασφάλεια. Για να τα πετύχουμε αυτά θα πρέπει να έχουμε και εμείς στο νου μας, ότι πρέπει να συνδυάσουμε αυτή την επιθυμία να ζήσουμε όμορφα τις γιορτές με τη συνεχή προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού. Ξέρουμε όλοι ότι ο κορωνοϊός είναι ανθεκτικός, μεταλλάσσεται και μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Έχουμε αφήσει πολλά ρήγματα στο τείχος ανοσίας και μπορεί να μπει και να κάνει ότι θέλει. Αυτό πρέπει να μας γίνει μάθημα. Πρώτον, πρέπει να κλείσουμε τα ρήγματα, δηλαδή, να εμβολιαστούμε στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και δεύτερον, να προστατευτούμε με την υπευθυνότητα που θα έχουμε όλοι. Οι μεν ανεμβολίαστοι να καταλάβουν την κοινωνική ευθύνη που έχουν και να συμπεριφέρονται ανάλογα. Οι δε εμβολιασμένοι να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα τους και να μην δεχτούν και αυτοί να ριψοκινδυνεύσουμε στις επικοινωνίες με συμπολίτες μας ανεμβολίαστους που κινδυνεύουν».
Όσον αφορά τις δράσεις της Περιφέρειας για την «θωράκιση» των νησιών, η κ. Κράτσα, σημείωσε: «Έχουμε την καμπάνια για τον εμβολιασμό. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας σε προσωπικό επίπεδο, σε επίπεδο κοινωνικών φορέων και ενισχύοντας το μεγάλο μας «όπλο» που είναι το Νοσοκομείο. Όσο όμως, επιβαρύνεται το Νοσοκομείο με νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, τόσο λιγότερο μπορεί να ανταποκριθεί στα άλλα περιστατικά. Το Νοσοκομείο δεν πρέπει να «παραδοθεί» στον κορωνοϊό. Είμαστε δίπλα στο Νοσοκομείο. Κάναμε τις συγκεκριμένες προμήθειες για να στηρίξουμε και επίσης η ΠΙΝ έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή μέχρι ύψους 8 εκατ. ευρώ τις αμοιβές του ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού προσωπικού που έχει προσληφθεί έκτακτα λόγω κορωνοϊού. Επίσης, ενισχύει τον εξοπλισμό μέσω ΕΣΠΑ και interreg. Τέλος, προγραμματίζουμε το έργο της αναβάθμισης (κτηριακά και εξοπλισμό) των Κέντρων Υγείας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.