Καλαβρύτων Ιερώνυμος: Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος: «Η Αγία του Θεού Σοφία είναι ένα ανεπανάληπτο θαύμα. Και οι προσευχές όλων μας είναι να σταματήσει η βεβήλωση του ναού και αυτός να ξαναγίνει το φως ολόκληρου του κόσμου».

Το μήνυμα αυτό στέλνει, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος με αφορμή τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Συνεδριου του Studium Historicorum Ecclesiasticorum που θα πραγματοποιηθεί στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων το διάστημα 4-6 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο ιεράρχης, αναφέρθηκε ειδικά στο ναό της Αγιά Σοφιάς, τον οποίο δυστυχώς η Τουρκία χρησιμοποιεί, πλέον, ως τζαμί, καθώς το εν λόγω συνέδριο θα έχει ως βασικό του θέμα το αρχιτεκτονικό θαύμα του Ιουστιανιανού, του Ανθεμίου και του Ισίδωρου.

Φυτώριο Επιστημόνων

Το Διεθνές Συνέδριο του Studium Historicorum Ecclesiasticorum πραγματοποιείται με τη σύμπραξη καθηγητών του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Στόχος είναι η δημιουργία φυτωρίου νέων επιστημόνων, που διακρίνονται για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στο γνωστικό αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, εμφυσώντας πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους και παραχωρώντας βήμα για την προβολή της έρευνάς τους. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί περισσότερα από 12 συνέδρια και συναντήσεις. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 40 καθηγητές Πανεπιστημίου της Ελλάδας και του εξωτερικού, ερευνητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.

Σήμερα η έναρξη
Ο κ. Ιερώνυμος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου την Παρασκευή (19:30) στο Πολύκεντρο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει και τους χαιρετισμούς των Ιωάννη Παναγιωτόπουλου (αναπληρωτής καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Τμήμα Θεολογίας, ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνουνου Δέρβου (πρόεδρος ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και του οικοδεσπότη Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου. Το θέμα της 1ης συνεδρίας (προεδρεύων ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος) έχει ως εξής: «Ο Ναός της του Θεού Σοφίας και η Σοφία του Θεού» από τον Αρχιμανδρίτη π. Αρίσταρχο Γκρέκα, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ (20:00). Θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με αφορμή και τη σημερινή συγκυρία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.