Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανίων, ακόμη και των Βαΐων (ή Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά.

Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά.

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα | Greek Christmas Carols
Καλήν εσπέραν άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την θείαν Γέννησιν
να πω στ’ αρχοντικό σας

Χριστός γεννάται σήμερον
εν Βηθλεέμ τη πόλει.
Οι ουρανοί αγάλλονται
χαίρει η κτήσις όλη

Εν τω σπηλαίω τίκτεται
εν φάτνη των αλόγων
ο Βασιλεύς των ουρανών
και Ποιητής των όλων

Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι
το -Δόξα εν υψίστοις-
Και τούτο άξιον εστί
η των ποιμένων πίστις

Εκκλησία Live – Θεία Λειτουργία Παραμονής Χριστουγέννων Ζωντανά. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Όρθρος του Μεγάλου Βασιλείου κατά την Παραμονή από τα Χριστούγεννα – Ευλογία και Αγιασμός. Χριστούγεννα Παραμονή 24 Δεκεμβρίου 2021 στις 07.30 το πρωί.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Ακολουθία Όρθρου και Θείας Λειτουργίας Μεγάλου Βασιλείου – Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων – Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 07.30. Μία ημέρα πριν τα Χριστούγεννα.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Η Θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου τελείται 10 φορές το έτος. Μία από αυτές είναι η Παραμονή των Χριστουγέννων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.