Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ μετέβη στο Κάιρο όπου τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό για το καλό του νέου χρόνου και επίσης ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα στο μεγαλοπρεπές οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2023.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα στην είσοδο της Πρεσβείας τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τον οποίον και συνόδευσε στην κεντρική αίθουσα του περικαλλούς Πρεσβευτικού Μεγάρου. Ο Μακαριώτατος άρτι αφιχθείς από την Αλεξάνδρεια, χαμογελαστός και ευδιάθετος, παρά το πολύωρο ταξίδι του χαιρέτησε προσωπικά σχεδόν όλους τους παριστάμενους, αντάλλαξε ευχές για την νέα χρονιά και ξεκίνησε αμέσως τον αγιασμό. Στο πλευρό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων και οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Παΐσιος και Παρθένιος.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα το φλουρί της οποίας κέρδισε ο ίδιος. Περιχαρής για την μεγάλη του τύχη ευχαρίστησε από καρδιάς τον Έλληνα Πρέσβη ο οποίος του προσέφερε ένα καλαίσθητο διακοσμητικό. Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προσέφερε και αυτός με την σειρά του στον κ. Παπαγεωργίου το οικόσημο του και του ευχήθηκε να έχει υγεία και ευλογία. Μίλησε επίσης και το επικείμενο ταξίδι του στο Βατικανό στο οποίο θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο με τον οποίον θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την Ήπειρο, όπως είπε του μέλλοντος που δεν είναι άλλη από την Αφρική. Ευχαρίστησε τέλος τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσσυ για την πολιτική του όλα αυτά τα χρόνια που εδράζεται στην ειρηνική συνύπαρξη των πιστών από όλα τα Θρησκευτικά δόγματα.

Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου στην αντιφώνησή του απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο Πατριάρχη ανέφερε ότι οι ευχές Του στο ξεκίνημα του νέου χρόνου είναι κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη, διερμηνεύοντας όπως είπε τα αισθήματα όλων των παρισταμένων. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε στην συνέχεια με ιδιαίτερη έμφαση ότι «η Ελληνική Πρεσβεία, το σπίτι της Ελλάδος εφημερεύει. Είναι ανοικτό διαρκώς. Επιδιώκουμε συνεχώς την ώσμωση με όλο το Ελληνικό στοιχείο του οποίου οι αντιπρόσωποι είναι σήμερα εδώ». Αναφέρθηκε επίσης και στο ζωηρό ενδιαφέρον του ιδίου αλλά και την εκτίμηση που τρέφει για το ακάματο Ιεραποστολικό έργο του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου Β’.

Η συγκέντρωση συνεχίστηκε με όλους τους παριστάμενους τσουγκρίζουν χαρούμενα τα ποτήρια τους, να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες και να ανταλλάσσουν ευχές για μια δημιουργική νέα χρονιά.

Από την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέλιος Χαλκιάς, Λεωνίδας Φοντριέ και Ανδρέας Ρούσσος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.