Σχεδόν εξ ολοκλήρου κάηκε από μέσα η ιστορική εκκλησία του Αγία Μάμαντος στην ορεινή περιοχή Λεμεσού. Από τις προκαταρκτικές εξετάσεις διαφάνηκε πως αιτία της φωτιάς ήταν αναμμένο καντήλι.

Κάτοικοι εκφράζουν παράπονα για τη στάση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 5.30μ.μ. της Πέμπτης από το ιερό του ναού. Η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε και αρχικά την έθεσε γρήγορα υπό έλεγχο με τη συμβολή και των κατοίκων. Μέχρι τότε είχαν σημειωθεί ζημιές σε μικρό τμήμα του εικονοστασίου και στο ιερό.

Αποχωρώντας η Πυροσβεστική γύρω στις 9μ.μ., σύμφωνα με τους περίοικους, διαβεβαίωσε ότι ήταν όλα ασφαλή κι ότι η εκκλησία έπρεπε να σφραγιστεί για να έρθει σήμερα Παρασκευή η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία προς εκτίμηση της κατάστασης.

Εντούτοις, γύρω στις 1.40 μετά τα μεσάνυχτα, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Η Πυροσβεστική κλήθηκε εκ νέου και κατέφθασε με δύο βυτιοφόρα.

Καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά το εικονοστάσι, το ιερό, σκάμνοι, βιβλία, το ευαγγέλιο και άλλος εξοπλισμός προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην οροφή και στους τοίχους.

Εκφράζονται φόβοι και για ζημιές σε πολύτιμες εικόνες ιστορικής αξίας.

Ωστόσο, μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», ο ιερέας της εκκλησίας Πάτερ Ειρηναίος, ανέφερε ότι τα μέλη της Πυροσβεστικής έφθασαν πολύ γρήγορα και κατέσβησαν την πυρκαγιά. Τα ξημερώματα, όμως, υπήρξε αναζωπύρωση και έγιναν πολλές ζημιές. «Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τους ανθρώπους», είπε.

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Αγίου Μάμαντος, Κώστας Αχιλλέως, επεσήμανε πως η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε αμέσως και δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη.

Λύπη Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει τη λύπη του για την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά η ιστορική Εκκλησία του Αγίoυ Μάμαντος στην ορεινή περιοχή Λεμεσού.

Σύμφωνα με δήλωση από το Προεδρικό, η Κυβέρνηση θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην αποκατάσταση του ιστορικού αυτού ναού που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η Ελένη Θεοχάρους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.